Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговарят българският клон на банка Пиреос да се влее в ОББ

31 Юли 2015 / 12:07:02  GRReporter
3389 прочитания

Гръцката банка Пиреос преговаря с Националната банка на Гърция да обединят дейността си в България, като българската Пиреос се влее в Обединена Българска Банка, собственост на Националната Банка на Гърция, съобщава икономическото издание euro2day.gr Ако се стигне до съгласие, българският пазар ще първият в Югоизточна Европа, където гръцките банки ще завършат преструктурирането си. Припомняме, че преди десетина дни Alpha bank продаде клоновете си в България за едно евро на Пощенска банка, собственост на гръцката Eurobank.
    Така на територията на България ще останат да оперират две гръцки банки - Eurobank и Националната банка на Гърция, които ще имат по-голям пазарен дял и по-голяма възможност за разрастване. Експерти смятат, че двете дъщерни банки в България са стабилни и нямат нужда от допълнителна рекапитализация, нито пък ликвидността им зависи от банките-майки в Гърция. Дали обаче ОББ и Пощенска банка ще останат и занапред под гръцки контрол не може да се прецени в момента, това ще зависи от процедурите за рекапитализация на банките-майки.

    В Румъния засега не се очакват подобни сливания, защото румънската икономика е в ръст и перспективите пред банките са положителни. В Кипър Eurobank и Alpha Bank възнамеряват да поддържат операциите си, докато банка Пиреос е в преговори с Гръцката банка в Кипър да й продаде дъщерните си клонове.

Категории: гръцки банки в България преструктуриране ОББ Пиреос Пощенска банка Alpha bank рекапитализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus