Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговорите на СИРИЗА с Европа разколебават читателите на GRReporter

16 Февруари 2015 / 16:02:49  GRReporter
1194 прочитания

Докато се провежда срещата на финансовите министри от Еврозоната Юрогруп, която анализаторите очакват да окаже огромно влияние върху финансовото бъдеще на Гърция, ние ви предлагаме анализ на последната ни анкета. Попитахме ви: "Ще успее ли СИРИЗА да изнуди Европа?". Обобщението на резултатите показва на пръв поглед равномерно разпределение на настроенията и мненията на читателите на българската и английската ни езикови версии.  При по-внимателно вглеждане, резултатите могат да се тълкуват като голямо разделение сред читатели по поставения въпрос. Може би дори несигурност. Гръцките ни читатели са по-категорични в своята позиция. Нека видим и резултатите.

Относително най-голямата група от читатели на българската страница на GRReporter застават на позицията, че с обиколката на Ципрас и Варуфакис Гърция настрои всички срещу себе си. 29% от далите своя вот са на мнение, че усилията на гръцкия министър-председател и на министъра на финансите на Гърция са с отрицателен отзвук в Европа. Много близък като процент е отговорът, който вижда в изборните резултати и възходът на СИРИЗА стабилна антиевропейска тенденция, характерна за цяла Европа, която е на път да промени статуквото на стария континент. 26% от читателите ни дават своя вот именно за този отговор. 24%, само с 2% по-малко, привлича отговорът, според който, Гърция е изправена на ръба на пропастта и ще се стигне до компромис. 21% отиват за мнението, че реториката преди изборите е една, а действията след тях - други.

Читателите на английската страница на сайта ни споделят сходно мнение и представят близко разпределение на вота. Но детайлите са важни и те определят скритите разлики. По 28% си разделят два отговора. Първият е за възходът на сходните на СИРИЗА партии в цяла Европа, а вторият е за възможния компромис от страна на Гърция, която е на ръба на финансов колапс. По 22% вземат следващите два възможни отговора. Част от читателите на Английската ни страница на сайта смятат европейската обиколка на Ципрас и Варуфакис за дипломатически провал, който по-скоро е настроил Европа срещу Гърция. Другата част от анкетираните са на мнение, че предизборната реторика е на диаметрално противоположна позиция от реалностите и действията които те изискват от сформирания кабинет.

Положението на гръцката страница на сайта е доста по-ясно отчетливо и еднозначно. 60% от читателите са на мнение, че Гърция е на ръба на пропастта и единствен изход може да се намери в компромис с кредиторите. 30% са на мнение, че дипломатическата обиколка на Ципрас и Варуфакис е настроила всички срещу Гърция.  10% смятат предизборната риторика като средство за печелене на изборите, но не и като реална програма за действие след това. Няма даден нито един глас за тезата, че партиите, сходни на СИРИЗА, са във възход в Европа.

Виждаме едно равномерно разпределение на читателския вот в езиковите ни версии, чиито основни читатели не са гръцки граждани. Можем да приемем това размиване на вота като липса на конкретна и ясна обществена позиция по ставащото в Гърция. Колебание относно възможните последици от предприетата от гръцкото правителство политика и оценката, която се дава за тях.

Веднага ви поднасяме следващ въпрос по горещите и динамични събития в Гърция: Какви според вас са възможностите пред правителството на Алексис Ципрас? Очакваме вашето мнение, а в коментарите под анкетата можете да обосновете вашия вот.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus