Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговорите с кредиторите буксуват, вълна от стачки се надига в Гърция

26 Октомври 2015 / 14:10:11  GRReporter
705 прочитания

Веднага след неуспешния край на предварителния мониторинг за изпълнението на бюджетните мерки, които са предвидени в третата спасителна програма, в Атина пристигна заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. От сутринта той разговаря с водещи министри в гръцкия кабинет, а в 18,30 ще се срещне с премиера Алексис Ципрас.

Тема на разговорите са проблемните въпроси, които блокират отпускането на първия транш икономическа помощ в размер на 2 милиарда евро. Както GRReporter съобщи основният сред тях са червените жилищни кредити и конфискацията на имоти от банките, който Домбровскис обсъди с министъра и заместник-министъра на финансите Евклидис Цакалотос и Георгиос Хуляракис. По време на изявленията след срещата стана ясно, че за тяхното уреждане е възможно да бъде постигнато съгласие още в рамките на деня. Гръцки медии коментират, че това е възможно да бъде обявено сред срещата с Алексис Ципрас следобед.

Досега Атина настояваше да няма конфискации и търгове за имоти на стойност под 300 000 евро при семеен доход на собственика под 35 000 евро. От своя страна кредиторите настояват таванът да е 120 000 евро на имот и доста по-нисък семеен доход. Източници от гръцкото финансово министерство посочват, че в момента се готви ново предложение от страна на Атина, което цели да запълни различията между гръцката и позицията на кредиторите. Представители на министерството твърдят, че не е изключено да бъде постигнато споразумение до края на седмицата.

Друг спорен въпрос е пенсионната система. Въпреки че правителството заяви, че докладът на експертната комисия има само консултативен характер, по всичко изглежда, че то е готово да предприеме по-големи орязвания, включително и на пенсиите под 1000 евро. Срещата между Валдис Домбровскис и гръцкия министър на заетостта е планирана за 16,30 часа.

Третият важен въпрос е рекапитализацията на гръцките банки. Според гръцки медии зигтовеният от правителството проектозакон ще бъде внесен в парламента най-вероятно идващия петък. Същевременно на 30 октомври се очаква да бъде обявен докладът с нуждите от капитал на финансовите институции, според които кредиторите ще определят начина на рекапитализиране. Заслужава да се отбележи, че този процес трябва да завърши до края на годината, в противен случай ще последва орязване на влоговете над 100 000 евро.

В изявленията си след срещата с ръководството на гръцкото финансово министерство Валдис Домбровскис беше категоричен, че след като гръцкото правителство само е предложило налагането на 23 на сто ДДС върху частното образование, ще трябва или да го приложи, или да намери само други бюджетни мерки, които да покрият предвидената от него сума.

Той подчерта, че Брюксел не възнамерява да прояви снизходителност по отношение на прилагането на условията на третата спасителна програмата, заради бежанската криза. Той заяви категорично, че бежанската и икономическата криза са две различни и несвързани помежду си неща.

Заместник-председателят на Европейската комисия поиска от Атина интензивна работа и незабавно изпълнение на договорената програма за реформи и допълни, че няма никакво време за губене.

В същото време в Гърция започва да се надига вълна от протести срещу реформите. От днес започнаха 24-часовите стачки на фармацевтите, които протестират срещу либерализирането на професията. Фермерите са в „бойна” готовност да започнат блокади по пътищата в случай, че бъде гласувана промяната в данъчното им облагане, а на 12 ноември синдикатите на служителите в държавния и частния сектор АДЕДИ и ГСЕЕ организират общогръцка стачка срещу пенсионната реформа и бюджетните мерки. 

Категории: Политика гръцко правителство забавяне в изпълнението на бюджетните мерки и реформите трета спасителна програма кредитори посещение на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис в Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus