Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговорите с кредиторите отново в задънена улица

07 Ноември 2015 / 18:11:09  GRReporter
703 прочитания

През целия уикенд гръцкото правителство ще има консултации с институциите в опит да се сближат позициите им по спорните теми. Поводът е заседанието на Eurogroup в понеделник.

Според информациите, кредиторите поддържат позициите си и притискат правителството да отстъпи. Но вероятността да бъде взето решение за превеждане на транша от 2 милиарда евро е малка. Представителите на институциите смятат, че Eurogroup ще излезе с положителна декларация за напредъка, но за превеждането на транша ще очаква да се приемат закони за всички изисквани мерки.

Това е така, защото вчера, въпреки очакванията, не беше постигнато споразумение по основни спорни въпроси – като търговете за жилищата на длъжниците или намирането на равностойни заместители на ДДС от 23% върху частното образование.

До понеделник трябва да бъдат затворени следните все още отворени теми:

1. Равностойните мерки, заместващи 23% ДДС върху частното образование. Решението за налагането на данък върху хазарта все още е най-вероятният сценарий. Смята се, че това може да доведе до приходи от 330 милиона евро. Според информациите, предложенията за заместващи мерки, включително и за данък върху хазарта, са изпратени на институциите. Предстои нов контакт между правителствените представители и ръководството на държавния тотализатор ОПАП. От компанията реагираха остро на вероятността от облагане на игрите на късмета. Има и юридически проблеми, които трябва да се решат.

2. Търговете за продажба на основното жилище на длъжниците. Позицията на правителството е доста далече от тази на кредиторите. Гръцката страна подчертава, че трябва да се защитават основните жилища на стойност 200 000 евро (за един човек) и 250 000 евро (за двойка). Към тази номинална стойност се прибавят по 25 000 евро на дете, но за не повече от 3 деца. Атина също така не иска да намали границата на доходите – 35 000 евро годишно, защото твърди, че ако го направи, ще засегне голяма част от домакинствата с малки и средни доходи. Към защитените длъжници гръцката страна добавя и онези със задължения до 200 000 евро. Смята се, че по този начин ще бъдат защитени около 50% от длъжниците и така ще може да се постигне „честен компромис”. Плановете на кредиторите защитават само 20% от длъжниците. Правителството предлага режимът за продажба на основни жилища да се преразглежда през определен период. Тоест, условията и критериите да се преразгледат отново през 2017 или 2018. И след това процедурата да се повтаря.

3.Промени в режима на плащане на данъците на 100 вноски. Кредиторите настояват за отмяна на разпоредбата, според която длъжниците ще бъдат изключвани от режима, ако не платят вноската си в рамките на 26 дни, и срокът да падне на 1 ден. Правителството не приема това и предлага всички да могат (независимо от това дали имат просрочени задължения) да бъдат включени в режим на 12 вноски. Проучва се възможността за постепенно намаляване на срока от 26 дни, според състоянието на икономиката.

4. Минималните цени на лекарствата. Кредиторите настояват да няма граници на минималните цени на лекарствата с изтекъл патент и на генериците. Правителството, от своя страна, предлага намаляването на днешните минимални цени да става постепенно в рамките на две години.

Категории: Eurogroup преговори кредитори спорни теми ДДС заместващи мерки минимални цени на лекарствата режим на 100-те вноски
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus