Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преговорите за газовия интерконектор продължават следващата седмица в София

15 Октомври 2015 / 09:10:34  GRReporter
754 прочитания

Тристранната среща с участието на министрите на енергетиката на Гърция и България и специалния пратеник и координатор на международните енергийни отношения на САЩ в Атина завърши с изявления за постигането на значителен напредък за изграждането на интерконектора между двете страни IGB.

След срещата гръцкият министър на енергетиката Панос Скурлетис посочи, че Атина е заинтересована от ускоряването на процеса на изграждане на газовата връзка с България с предпоставката, че ще бъдат осигурени и предпоставките за нейната устойчивост. Той заяви:

„Имахме много интересна дискусия, която протече доста добре. Основната тема на разговора беше интерконекторът IGB. ОТ наша страна бяха поставени въпроси, свързани с финансирането и устойчивостта на конкретния проект. Газовата връзка има своето самостоятелно значение и това е позицията на всички страни. Гръцката и българската страна ще се срещнем отново в София следващата седмица. Мисля, че е налично желанието за ускоряването на процеса на изграждане и всички ще спомогнем за осъществяването на проекта с предпоставката, че ще бъдат осигурени и условията за финансовата му устойчивост. Тоест в договорите да се посочват количествата, които ще преминават през тръбата. Надяваме се следващия месец да имаме по-голяма яснота и положително развитие на процеса”.

От своя страна специалният пратеник на Вашингтон Амос Хокстайн изрази задоволството си от проведените разговори и подчерта, че САЩ искат да продължат да си сътрудничат с Гърция за нейната енергийна сигурност и най-вече за ролята, която тя може да изиграе като стратегически партньор в региона. Той посочи: „Имахме една чудесна дискусия. И с гръцкия министър на енергетиката, и по време на тристранната среща с участието на министъра на енергетиката на България. Отбелязахме значителен напредък относно изграждането на газовата връзка IGB и се надяваме, че както посочи по-рано г-н Скурлетис, в кратки срокове ще постигнем споразумение”.

От изявленията стана ясно, че по време на срещата между двамата е бил обсъден и Трансадриатическият газопровод. Гръцкият министър на енергетиката подчерта нуждата от подобрение на условията в споразумението. „TAP е проект от огромно стратегическо значение. Нашето правителство практически „наследи” условията на споразумението и мнението ни е, че те трябва да бъдат подобрени поне що се отнася до гръцката страна. Моментът е преломен и бихме искали да допринесем за ускоряването на процеса, но след като ще сме подобрили и ползите за Гърция, доколкото това е възможно сега”.

Амос Хокстайн не отхвърли тази вероятност. „Във връзка с TAP ще се съглася, че той е един стратегически проект и някои подробности трябва да бъдат уточнени. Смятам, че и двете страни са запознати със значението, което има подписването на споразумение”.

В края на изявленията си американският дипломат допълни: „За мен това беше едно важно посещение. Срещнах се с министъра за пръв път и си тръгвам с убеждението, че ще бъдем стратегически партньори и ще продължим да си сътрудничим много тясно, както и в миналото”. 

Категории: Политика енергетика интерконектор между Гърция и България американска дипломация тристранна среща министри на енергетиката
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus