Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Престъпник, осъден за отвличане, сред арестуваните окупатори на университета

18 Април 2015 / 15:04:27  GRReporter
710 прочитания

Познати лица от анархистичните среди са сред задържаните вчера сутринта при полицейската акция за освобождаване на окупираната сграда на Атинския университет. Става въпрос за 14 души, повечето от които в миналото многократно са били задържани и обвинявани за участие в подобни инциденти.

Характерен е случаят с 37-годишния анархист Поликарпос Георгиадис, който в миналото е бил задържан заедно с беглеца Василис Палеокостас за участие в отвличането на бизнесмена Георгиос Милонас през 2008 г. в Солун. Георгиадис отрича да е участвал в отвличането, но според полицията, именно той наел убежището в село Суроти, близо до Солун, където похитителите държали бизнесмена. Впоследствие Георгиадис бе освободен при ограничителни условия. На 21 октомври 2014 г. е задържан на атинското летище „Елефтериос Венизелос“ малко преди да се качи на самолет за Брюксел. Тогава е обвинен за нарушаване на ограничителните условия.

Освен Георгиадис, в окупирания ректорат на Атинския университет е задържан 49-годишен мъж, за когото от полицията смятат, че е водач на анархистите в квартал Екзархия. Той е един от 394-та души, задържани при нахлуването на силите за борба с безредиците в Политехниката през далечната вече 1995.

Според полицията, също толкова богата дейност имат двама 49-годишни близнаци, които са сред задържаните вчера 14 окупатори. Според източници, през юли 2007 г. те са обвинени за участие в протести на анархисти пред казиното в Парнита, като единият от двамата изглежда е играл основна роля при най-старата окупация в страната – тази на университетска сграда на ул. "Лела Караяни". Освен това, сред задържаните е 19-годишен роднина на известен противник на властта. Младежът е бил задържан заедно с 20-годишната си приятелка и на 13 април, когато е излязъл от окупирания университет, но по-късно се  върнал в сградата.

Полицейската акция започна вчера рано сутринта в присъствието на ръководството на университета и на прокурора. Първоначално полицаите призовали окупаторите да излязат, но те отказали. С помощта на пожарникари, полицаите опитали да отворят главния портал със специални инструменти, но не успели и в крайна сметка влезли от друг вход, а по-късно извели окупаторите от сградата с белезници на ръцете.

Днес задържаните ще бъдат изправени пред прокурор с обвинение за нарушаване на законовия ред.

Според вчерашното съобщение на Главна дирекция „Полиция“ – област Атика, за участие в 19-дневното окупиране на ректората на Атинския университет са задържани общо 49 души, от които 41 гърци и 8 чужденци, като само шестима от тях са студенти. Първите арести са извършени на 30 март, а през следващите дни са задържани още лица. Припомня се, че сред задържаните има граждани на Афганистан, Алжир, Испания, както и един поляк, срещу когото има издадена международна заповед за арест за трафик на наркотици.

"Ще продължим политиката на мекото управление, а не безуспешната стратегия на нулева толерантност", заявиха сътрудници на заместник-министъра за защита на гражданите Янис Панусис, веднага след полицейската акция, проведена в петък сутринта.

Според източници, в ректората на Атинския университет не са установени нанесени щети.

Категории: полицейска акция анархисти окупиран ректорат Атински университет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus