Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преустановяват футболното първенство за една седмица

26 Февруари 2015 / 14:02:39  GRReporter
987 прочитания

Заместник-министърът на спорта Ставрос Кондонис обяви решението за временно прекратяване на гръцкото футболно първенство на Суперлигата. Това стана след срещата му вчера с премиера Алексис Ципрас в парламента. Както бе съобщено, решението няма да се отнася за шампионата на Футболната лига, нито за аматьорските първенства. Следващата сряда ще се проведе среща с представителите на футбола, за да бъде преразгледана ситуацията.

Това, което иска Ставрос Кондонис от Суперлигата, е да предприеме стъпки към прилагането на закона в областта на електронните билети и превръщането на организациите на феновете в клубове.

Въпреки това е очевидно, че времето няма да стигне за осъществяването на тези стъпки, т.е. на практика летвата с изискванията трябва да бъде свалена по-ниско.

При обявяването на решението заместник-министърът на спорта заяви: «Решението на правителството да бъде сложен край на насилието по стадионите е окончателно и не подлежи на промяна. Решението на премиера и правителството да бъдат прекратени тези явления, които обиждат всички нас и нашата култура, е окончателно. Обръщаме се към всички, които се занимават с въпросите на спорта: правителството няма да отстъпи нито крачка назад от това, което е обявило като свои намерения. Няма да търпим повече бизнес интереси, които се развиват по недопустим начин през последните години в областта на спорта, защото те се обръщат срещу феновете и работещите в сферата на спорта. Всичко, което се случва през последните седмици, и особено събитията по време на дербито в неделя между Олимпиакос и Панатинайкос, когато по чудо нямаше жертви, но и това, което стана по време на заседание на управителния съвет на организатора, обрисуват една мрачна картина. Всеки, който обича спорта и футбола, може да разбере какво означава да вижда водещи фактори да се карат и да се нападат един друг. От тази гледна точка е невъзможно да бъдат проведени мачове в неделя. Подчертах пред организаторите, че трябва да бъде приложен законът и това, което се предвижда за клубовете на феновете и електронните билети».

Вицепрезидентът на Панатинайкос Василис Констандину, който бе ударен по време на заседание на управителния съвет на Суперлигата

Освен това Ставрос Кондонис подчерта: «Не вярвам в „самоочистването“, когато то е съчетано с човешки дейности, чиято цел е печалбата, защото тук говорим за акционерни дружества. Всички трябва да покажем уважение към закона, а онези, които досега са се отнасяли с пренебрежение към него и към искането на хората за прочистване във футбола, трябва да се приспособят и да разберат, че търпимостта на гръцкия народ е изчерпана».

Заместник-министърът на спорта обяви намеренията си по време на среща, която бе проведена преди това със заместник-председателя на Гръцката футболна федерация Вангелис Тополятис, и с президентите на Суперлигата Йоргос Боровилос и на Футболната лига Спирос Калоянис.

Реакции

Представителите на футбола приеха без особени реакции решението за временно прекратяване на първенството, за което първоначално знаеха, че ще бъде „за неограничен срок“, но впоследствие стана ясно, че ще е поне за един кръг, и ще се отнася само за Суперлигата.  Нейният президент Йоргос Боровилос все пак заяви, че «никой фен не смята, че с временно прекратяване на шампионата проблемът с насилието по стадионите ще бъде решен».

Междувременно в свое съобщение Гръцката комунистическа партия (ККЕ) се пита «какво още трябва да видим, за да разберем, че трябва да приключим със спорта-бизнес, с футбола на големите бизнесмени?». Бившият заместник-министър на спорта Йоанис Андрианос пък поиска да бъде използван проектозаконът в областта на спорта, който бе предложен за обсъждане по негово време.

Решението за временно прекратяване на футболния шампионат в Гърция, последвало случаите на насилие по стадионите, получи голям отзвук в най-популярните медии в Европа.

 

 

Категории: спорт насилие дерби Суперлига Футболна лига министър на спорта
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus