Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продажбата на лекарства в супермаркетите ще ощети аптекарите с над 500 милиона евро

10 Юни 2015 / 15:06:45  GRReporter
941 прочитания

Мария Спасова
Снимки и видео - Никос Каконас
    Един от класическите примери за гръцката клиентелистка държава е аптекарският бранш - една затворена професия, която не позволява нито на едноличния фармацевт от България например, нито на голямата верига Boots да отворят своя аптека в Гърция. Държавата регулира броя на аптеките на глава от населението, работното им време, цената на лекарствата, наследяването на лицензите. Всеки опит да се либерализира тази професия завършва с мащабни протестни действия и отварянето й към пазара се отлага за следващ път. Малък пробив бе извършен миналата година, когато се позволи съществуването на ограничен брой аптеки със специален статут и свободно работно време.
    И днес случаят е същият. Една от реформите, които правителството на Алексис Ципрас смята да проведе, е от 1 януари 2016 да разреши в супермаркетите да се продават лекарствата, за чиято покупка не е необходима рецепта и да освободи цените на едро и на дребно в бранша. Годишният оборот от тези лекарства в Гърция е около 1,6 милиарда евро. Експерти във финансовия и медицинския бранш оценяват, че мярката ще доведе до спадане на оборота на аптеките с около 30 на сто, т.е. с най-малко 500 милиона евро. Сума достатъчно висока, за да обясни днешната стачка на фармацевтите.
    “Лекарствата в Гърция са сред най-евтините в Европейския съюз, не могат да поевтинеят повече. Либерализирането на цените и разполагането им по рафтовете на супермаркетите ще доведат до поскъпването им”, заяви Константинос Лурандос, президент на Гръцката фармацевтична федерация. На пресконференция той цитира доклад на Световната здравна организация, според който във всички страни, където се е пристъпило към тази мярка, цените на лекарствата са се увеличили. Ето вижте какво още каза той:


    Константинос Лурандос цитира изследване, според което 85% от гърците посещават една и съща аптека в квартала, в който живеят. 93% са доволни от обслужването в аптеките. 67 на сто от анкетираните определят аптекарите като учени и само 23 на сто като търговци. Той съобщи, че в Гърция работят 10 800 аптеки, като всяка от тях обслужва около 950 граждани. Според него достъп до аптека имат всички и не е необходимо по-обикновените лекарства да се продават и в супермаркетите. “Това би било в ущърб и на гражданите, защото ще станат жертва на рекламата, ще купуват излишно и дори опасно количество лекарства”, твърди още той.
    На пресконференцията репортери се опитаха да попитат Константинос Лурандос защо аптекарите толкова се страхуват от конкуренцията и либерализирането на пазара. И се стигна до следната ситуация:


    Въпросът има и чисто политическа страна. На последните избори аптекарският бранш взе решение да гласува за Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която в момента като управляваща, иска да либерализира цените на лекарствата на едро и дребно. Костантинос Лурандос откровено говори за кражба на гласове. Страстите се разгоряха вчера, когато той посети централата на опозиционната вече Нова демокрация и се срещна с бившия министър на здравеопазването Макис Воридис и говорителя на партията Костас Карагунис. “Аз съм президент на браншова федерация. Работата ми е да се срещам с представители на политическите партии, да ги информирам за нашите проблеми и аз да се информирам за позицията им”, така Лурандос отговори на критиците си.

Категории: стачка на аптеките либерализиране на цените на лекарствата на едро и дребно лекарства в супермаркетите затворена професия клиентелистка държава
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus