Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продължава карантината на гръцките банки

12 Май 2015 / 12:05:58  GRReporter
961 прочитания

В очакване на изхода от последната среща на Еврогрупата чужди банки и инвеститори са пристъпили към минимизиране на сделките си с гръцки банки и фондови компании.

Става въпрос за тактика, прилагана от седмици насам. В последните дни обаче ситуацията се е влошила още повече поради страховете за изхода от преговорите и главно за това каква ще бъде реакцията на Европейската централна банка в сряда, когато ще се разглежда въпросът за още по-голямо орязване на гаранциите на гръцките банки, с които те получават ликвидност чрез механизма за спешна помощ ELA.

Прекратяването на сделките с гръцки банки и фондови компании се дължи на страха от усложненията, които би предизвикал един инцидент с ликвидността или налагането на ограничения в движението на капитали.

Със затруднения се извършват и операциите на международния валутен пазар, където  контрагентите искат от гръцките банки да гарантират необходимите капитали, за да извършат дадената операция.

Едновременно с това чуждите агенции заобикалят местните фондови компании, за да извършат директно сделки на фондовата борса. Както бе разкрил вестник „Катимерини“, рязкото изкачване на Citigroup (която действа като депозитар) от 9-а позиция през март до 3-а позиция през април сред компаниите, листвани на фондовата борса, показва тенденцията, оформила се през последните два месеца, съгласно която чуждестранните агенции (remote members) осъществяват директно сделки почти анулирайки нарежданията към дъщерните фондови компании на банките. Подобно е положението през последните дни и при нарежданията за операции с чужди корпоративни облигации. Изолирането на гръцките фондови компании от линиите на чуждите агенции издига препятствия пред инвеститорите, които биха искали да осъществят сделки извън борсовия пазар (over the counter) за международни, но и гръцки корпоративни облигации.

Безпокойството на чуждестранните агенции произлиза от това, че проблемите с финансирането на Гърция в близко бъдеще вероятно ще блокират техните капитали, в резултат на което ще бъдат принудени да променят стратегията си на Атинската фондова борса. Освен това от началото на 2015 в продължение на четири поредни месеца чуждите портфейли непрекъснато продават, като са превърнали в ликвидност акции на обща стойност 382,65 милиона евро. В резултат от директните операции на чуждите агенции през април тази година в първата десетка на компаниите, листвани на фондовата борса, влязоха четири фирми. Това са Citigroup (на 3-а позиция), Axia Ventures (6-а позиция), UBS (8-а позиция), Crédit Suisse (9-а позиция), а Bank of America Merrill Lynch зае 12-а позиция.

Гръцките банки са поставени в режим на пълна изолация от властите в България, Албания, Румъния, Сърбия, Кипър, Република Македония и Турция, с цел да ограничат последиците за своите банкови системи в случай на гръцки „инцидент“. Централните банки на България, Албания, Румъния, Сърбия, Кипър, Република Македония и Турция са задължили дъщерните финансово-кредитни институции на гръцките банки, работещи в страните от региона, да минимизират експозициите си към гръцки риск (облигации, държавни ценни книжа, депозити в гръцки банки, кредитиране и т.н.).

 

 

 

Категории: гръцки банки риск изолация Еврогрупа Европейска централна банка ELA
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus