Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Професионална мрежа трафиканти стои зад бежанската вълна, заляла Европа

03 Ноември 2015 / 17:11:06  Анастасия Балездрова
720 прочитания

През последните седмици европейските власти отчитат разрастване на бежанските потоци от Афганистан и това тревожи особено германските тайни служби BND. Според тях засилването на бежанската вълна доказва наличието на една изключително добре организирана световна мрежа за трафик на хора, се посочва в материал на журналистката Ирини Анастасопулу от Deutsche Welle.

По време на затворен за широката публика симпозиум, който се провежда в Берлин директорът на службата Герхард Шиндлер заявил, че мрежата разполага с професионални структури на високо ниво и действа не само в Турция, Гърция и Италия, но дори и във Франция. В разследванията си германските тайни служби са проучили изградените от трафикантите структури както по маршрутите, които следват бежанците, така и пътищата на парите. „Афганистан е в началото на процес на политически застой и икономически запад, докато талибаните непрекъснато разширяват своите територии”, предупредил Шиндлер.

„Във всички огнища на кризи като Сирия, Ирак, Либия, Йемен и Сомалия отделните групи, бойците и терористичните групировки са печелившите от тези ситуации”, допълнил той. Показателен е фактът, че поради политическата нестабилност в Афганистан и засилващия се бежански поток, германското, както и правителствата на САЩ и други техни партньори възнамеряват да удължат престоя на своите военни части в страната.

Увеличаването на броя на бежанците и имигрантите от Афганистан започна още през лятото. Преди няколко дни GRReporter отново разговаря с младеж от Афганистан, който разказа, че заедно със спътниците си е пристигнал в Гърция за 40 дни. „От Афганистан преминахме в Иран. Вървяхме в планински региони, където бяхме ограбени от крадци. Полицията се отнасяше зле с нас. След това минахме границата с Турция, където граничните полицаи ни посрещнаха по подобен лош начин – с обиди и побой. Заминахме за Истанбул, но властите там ни казаха, че трябва да отидем до офисите на ООН в Анкара, за да ни издадат документ. Направихме го и след това стигнахме до морето и преминахме с лодка до остров Лесбос”. На почти перфектен английски 25-годишният Мохамед обясни, че е останал без никакви пари от дългото пътуване и обирите в Иран и Турция. „Обадих се на семейството си в Афганистан да ми изпрати пари, за да продължа към Германия. Зная, че пътуването до Германия не е лесно, но лично чух по телевизията изявленията на Ангела Меркел, че Германия ще приеме бежанци”.

Той разказа, че е завършил политология и мечтата му е да стане дипломат. „В Афганистан не мога да си намеря работа. За да можеш да работиш каквото и да е трябва да си свързан с някоя партия. Но под „партия” там се има предвид нещо съвсем различно от партиите в Европа”, каза още той.

По време на симпозиума в Берлин била направена и трезва, както я определя журналистката, оценка на действията на международната общност срещу терористичната организация Ислямска държава. Въпреки бомбардировките, халифатът, който терористичната групировка установи в региони в северната част на Ирак и Сирия вече е придобил държавни структури. „Управлението на регионите е поето от емири, които налагат властта си с твърдост, насилие и нечовешки методи”, посочил Герхард Шиндлер. Той казал още, че цялата система е основана на строго организирана военна структура, която се охранява от военните отряди по места. В тях се включват джихадисти от целия свят, като само от Германия са заминали 700 мъже и жени. Според преценките му общият брой на заминалите от западна Европа с цел да воюват на страната на Ислямска държава младежи е над 3500 души.

Паралелно с това германските тайни служби са предупредили, че в бързоразвиващите се страни в Азия се зараждат националистически настроения. „В Китай, Русия и Индия националистите – популисти печелят все повече поддръжници, засилват позициите си във вътрешната политика и заявяват присъствието си вън от страните си с все по-голямо самочувствие. Тези нови мощни фактори следват противопоставящи се на Запада принципи”, предупредил Шиндлер. 

Категории: Политика международна мрежа за трафик на бежанци Ислямска държава германски тайни служби Афганистан
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus