Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Прокопис Павлопулос е кандидатът на Ципрас за президент на Гърция

17 Февруари 2015 / 17:02:21  GRReporter
1151 прочитания

Бившият министър на вътрешните работи в двете правителства на Нова демокрация в периода 2004 – 2009 Прокопис Павлопулос е кандидатът на управляващата коалиция за президент на Гърция.

След продължителни вътрешнопартийни полемики Алексис Ципрас обяви кандидатурата на Павлопулос пред членовете на парламентарната група на радикалната левица. Той подчерта, че тя се подкрепя напълно от коалиционния му партньор и лидер на Независимите гърци Панос Каменос.

Алексис Ципрас аргументира решението да предложи Прокопис Павлопулос за президент с думите: „Живеем в епоха, в която се нуждаем народът ни да е единен повече от всякога. Не само на ниво общество, но и в политиката и институциите”.

Той обясни, че е изслушал с внимание предложенията да предложи ляв политик и ги определи като логични, след като Гърция никога не е имала ляв президент.  След това допълни, че в трудните моменти на страната левицата никога не е била арогантна към историята, както и че силата ѝ се намира в това, че никога не е искала постовете за себе си.

„Днес се нуждаем от един президент с доказано демократично съзнание, който да се радва на добър прием в обществото и гръцкия парламент”, каза още гръцкият премиер.

Коментатори посочват, че за избора на кандидатурата Прокопис Павлопулос е натежал и фактът, че той гласува против първия меморандум за финансова помощ към Гърция, а след това се противопостави на много от свързаните с изпълнението му политики на кабинета на Андонис Самарас. По професия той е преподавател по конституционно право в Атинския университет и се ползва с голям авторитет сред колегите и бившите си студенти. Част е от групата на обединените около Костас Караманлис депутати и на последните избори не беше кандидат за депутат за пръв път от 1996 насам.

Интересен факт в биографията на Прокопис Павлопулос е, че през 1974 е бил секретар на първия гръцки президент след събарянето на военната хунта Михалис Стасинопулос. В период 1989 – 1990 той е говорител на правителството на националното единство на премиера Ксенофон Золотас.

Гласуването в гръцкия парламент ще се проведе в сряда, 18 февруари. За да бъде избран за президент Прокопис Павлопулос трябва да получи гласовете на 180 депутати от 300-членния гръцки парламент. 

Категории: Политика президент кандидатура Прокопис Павлопулос СИРИЗА Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus