Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протестна нота на Атина за изказване на Волфганг Шойбле

12 Март 2015 / 15:03:25  GRReporter
1050 прочитания

Особеното напрежение в гръцко-германските отношения намери израз в протестна нота, изпратена от гръцкото министерство на външните работи до това на Германия, с която Атина изразява разочарованието си от изявленията на финансовия министър Волфганг Шойбле срещу гръцкия му колега Янис Варуфакис.

Според достоверни източници, изпращането на протестна нота е било сметнато за належащо, тъй като квалификациите на Волфганг Шойбле, нарекъл Янис Варуфакис „наивен до глупост“, не отговарят на добрия тон и Атина е трябвало да реагира. И протестната нота и вълната от критични изказвания срещу германския финансов министър от страна на членове на кабинета са част от общ план за реакция, който ще продължи да се прилага на политическо и дипломатическо ниво, като според правителствени представители от тук нататък „нито едно предизвикателство няма да остане без отговор“.

Също толкова бурно реагира и гръцкото външно министерство на изявленията на представители на германското правителство, на канцлерството, на министерствата на финансите и външните работи, че за Берлин въпросът за военни репарации не съществува.

Особено остра реакция предизвика изказването на Сузан Шейбли, говорител на германското външно министерство, която заяви, че доколкото знае при последното си посещение в Берлин гръцкият външен министър Никос Кодзиас не е поставял въпроса за репарациите. Това изказване също бе сметнато за неетично и в отговор говорителят на гръцкото министерство на външните работи Константинос Кутрас подчерта: «Доколкото зная, въпросът за германските военни репарации бе поставен по време на посещението на външния министър Никос Кодзиас в Берлин на 10 февруари 2015, както по време на общата пресконференция, така и по време на срещата на четири очи между двамата министри. По време на срещата Никос Кодзиас е предложил на своя германски колега Франк-Валтер Щайнмайер да бъде създадена обща гръцко-германска комисия, която да разгледа всички страни на въпроса».

Обтегнатите гръцко-германски отношения занимават сериозно правителствени и дипломатически представители. Външният министър Никос Кодзиас смята за абсолютно необходимо решението си да определи за координатор на гръцко-германските отношения бившия посланик на Гърция в Берлин Димитрис Ралис. Според източници, външното министерство няма да поднови договора на Георгиос Хадзимаркакис, бивш евродепутат, когото бившият външен министър Евангелос Венизелос бе назначил на поста посланик за специални поръчения. Георгиос Хадзимаркакис има подписан договор за сътрудничество от 5 ноември 2014 за срок от 6 месеца, и с основен акцент гръцко-германските отношения, въпрос, с който от 5 април ще се занимава вече Димитрис Ралис.

Междувременно американският всекидневник „Ню Йорк Таймс“ посочва, че определени гръцки медии са превели неточно казаното между Шойбле и Варуфакис. Според вестника, в своя коментар пред журналистите в понеделник вечерта в Брюксел Шойбле е заявил, че е имал дълъг и напрегнат разговор с Варуфакис. Германският финансов министър е споделил, че и двамата са разкритикували лошото качество на определени медии. Говорейки на немски, продължава публикацията, Шойбле е заявил пред журналистите, че дори не му е минало през ум, че гръцкият му колега е станал „изведнъж наивен“ като събеседник. Впоследствие определени медии са превели погрешно фразата, казвайки, че германският финансов министър е нарекъл гръцкия си колега „наивен до глупост“.

Янис Варуфакис отказа да коментира изявленията на Волфганг Шойбле, подчертавайки, че е негово политическо решение, но и цивилизационна позиция да не участва „в противопоставяне, което заслепява всички". «Няма да падна в капана на лошото поведение», добави той.

Гръцкият финансов министър подчерта също така, че всеки път когато е споменавал германския си колега, винаги го е правел "с огромно уважение към човек, който от четири десетилетия познава нещата отвътре", а когато се срещат, те разговарят "особено цивилизовано, по един интересен и конструктивен начин".

Варуфакис разкри обаче и един от разговорите, проведени с Шойбле при една от срещите им: «В една от срещите ми с г-н Шойбле, той ми каза, че съм изгубил доверието на германското правителство, а аз му отвърнах, че никога не съм го имал, тъй като съм член на правителство от радикалната левица. Приемам за даденост факта, че нямам вашето доверие, но имам доверието на гръцкия народ и искам да спечеля вашето доверие, както и вие моето. Единственият начин да го направим е да определим някои общи цели и да ги постигнем».

Категории: финансов министър Волфганг Шойбле Янис Варуфакис протестна нота
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus