Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Процъфтява контрабандата с алкохол

28 Септември 2015 / 14:09:19  GRReporter
1093 прочитания

Контрабандата с алкохол в Гърция вече се е превърнала в истински бич за пазара и държавните приходи. В момента тази дейност може би е единствената процъфтяваща в страната.

Според източници на пазара, незаконната продажба на алкохолни напитки вече е достигнала неконтролируеми размери. Освен това те смятат, че това явление ще се засили още повече, ако Гърция приеме условието на Европейската комисия да увеличи акциза върху местните алкохолни напитки – ципуро и цикудя (видове ракия). През последните години доста потребители в Гърция се обърнаха към тези напитки, тъй като цената им бе по-достъпна поради по-ниския акциз в сравнение с останалите алкохолни напитки.

Това обаче може да се промени радикално съвсем скоро. В четвъртък Европейската комисия поиска от Гърция да промени данъчния режим върху потреблението на ципуро и цикудя, тъй като страната облага тези напитки едва с 50% от стандартния акциз при етиловия алкохол.

Според Европейската комисия, Гърция облага с прекалено малка акцизна ставка двете алкохолни напитки. Когато те се произвеждат в наливно състояние от т.нар. традиционни дестилатори (винопроизводители или производители на други земеделски продукти) ставката е още по-ниска – не надхвърля 6%.

Както твърдят същите източници, увеличението на данъците при тези две напитки може да уравновеси данъчното облагане в областта на алкохолните напитки, ще предизвика обаче нов ръст на контрабандата, с ново „изтичане“ на потребители към нелегалния алкохол.

Браншово изследване на Института за икономически и промишлени проучвания изчислява на 8,2 милиона бутилки контрабандата с алкохолни напитки в страната.  Особено нелегалната продажба на ципуро възлиза на над 10 милиона литра (до 84% от общите продажби на ципуро).  

Само за 2014 загубите на данъчни приходи от нелегалното производство, внос и продажба на алкохол достигна 130 милиона евро. Тази сума скача до 300 милиона евро, ако в нея бъдат включени и пропуснатите печалби от незаконната продажба на наливно ципуро.

Днес, когато ДДС е в размер на 23% и специалният данък потребление за алкохолните напитки бе увеличен със 125%, размерът на данъците представлява 82% от цената на дребно на алкохолните напитки. Заради тези увеличения Гърция заема първо място на Балканите по размер на специалния данък потребление върху алкохолните напитки, 5-о място в Европа на 28-те и първо място, ако бъде взет предвид разполагаемият доход на гърците. Това от своя страна води до процъфтяване на трансграничната контрабанда, като се имат предвид огромните възможности за печалба.

 

 

Категории: контрабанда алкохол ципуро данъчни ставки Европейска комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus