Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първа съдебна победа за притежателите на орязани гръцки бонове

26 Юли 2015 / 14:07:07  GRReporter
926 прочитания

Скорошното съдебното решение в полза на притежателите на облигации, които бяха ощетени от орязването на държавните бонове през 2012, разпореди банката-ответник да обезщети инвеститора за икономическите щети, претърпени от него ( 53,5% първоначално), както и за моралните вреди.

Трябва да се отбележи, че според закона гръцката държава не може да бъде съдена за орязването на облигациите. Могат да бъдат съдени само банките и инвестиционните посредници.

Случаят се отнася до известната на всички обмяна на гръцките облигации, притежавани от частни кредитори, станала известна със съкращението PSI (Private Sector Involvement), която засегна над 15 000 дребни вложители, над 2500 съкратени работници от Olympic Airways (които вместо еднократното обезщетение получиха облигации), фармацевтични компании, които получиха облигации като плащане на задълженията на държавата към тях, както и публичноправни юридически лица.

Трябва да припомним и че повечето партии обещаваха законови разпоредби в полза на ощетените (Нова демокрация и ПАСОК преди изборите през 2012, а СИРИЗА преди изборите през януари), без обаче до днес да са изпълнили обещанията си.

Според Янис Кирякопулос (адвокат от Kyros Law Offices), който пое случая, съдът „отсъди, че банката е била длъжна да информира за риска от фалит не само преди сключване на договора, но и след това, особено след като кредитната оценка на държавните бонове беше намалена в рамките на шест месеца (декември 2009 – април 2010) от всички агенции за кредитен рейтинг (Moody's, Fitch, S&P)”.

Известният адвокат твърди, че „това е първото решение, което отваря пътя за обезщетяване на всички засегнати от PSI. Сигурни сме, че независимо от времето, което ще е необходимо за това решение (което вярваме, че ще се съкрати след неотдавнашните промени в Кодекса по гражданско право), вероятността от положително решение е много голяма.

И това е така, защото на базата на решенията на Висшите съдилища в Гърция и в чужбина, това е единственият логичен съдебен изход”.

Кирякопулос посочи за сайта Euro2day.gr и съответните съдебни решения в чужбина, които са в полза на чужди притежатели на гръцки облигации: „Точката, в която всички тези решения се срещат, е според юридическото ни мнение безспорна и води до единствения успешен път: този, който следваха австрийските и немските собственици на гръцки бонове. Те се обърнаха към банките, от които са ги закупили, позоваха се на нарушаване на разпоредбите за защита на инвеститорите и бяха подкрепени от тамошните съдилища”.

Друг адвокат, пожелал анонимност, заяви за Euro2day.gr: „Смятам, че решението е положителна крачка, но за съжаление не съм сигурен, че мотивите са достатъчно силни и то няма да бъде отменено от Апелативния съд”.

 

Категории: PSI съкровищни бонове орязване обезщетение съдебно решение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus