Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разчистване на сметки в правителството и СИРИЗА

22 Юли 2015 / 11:07:26  GRReporter
859 прочитания

Крехко е равновесието в правителството и СИРИЗА в опита да бъдат завършени преговорите около новата програма. Въпреки 32-та несъгласни, премиерът ще се опита тази вечер да увеличи броя на депутатите от партията, които ще гласуват „за“ мерките.

В този дух бе и „фронталната атака“ на Алексис Ципрас срещу вътрешнопартийните  съмняващи се. Визирайки Панайотис Лафазанис, Янис Варуфакис и Зои Констандопулу, премиерът ги призова да не се крият зад безопасността на неговия подпис, и ги обвини в липса на алтернативен план. Той даде ясно да се разбере, че в близко бъдеще няма други задължения в областта на законотворчеството, и че трябва да поставят тежестта върху преговорите.

С други думи Алексис Ципрас показа, че е решен да стигне до изборите като водач на партията си, а, както подчертават правителствени източници пред iefimerida.gr, «не се притеснява, че няма да се съберат необходимите 120 депутати, очакването е за по-добър резултат от 123-те гласа „за“ от миналата седмица».

Освен това изобщо не е случаен фактът, че управляващите избраха да улеснят депутатите, представяйки за гласуване един сравнително лек пакет от мерки:

Окончателно е извадено данъчното облагане на фермерите.

Оставя се за по-късно ранното пенсиониране.

Регулацията за прекратяването на търговете за първо жилище поради неплатени вноски ще бъде включена в проектозакона за лошите заеми.

Несъгласните заемат бойна позиция

Междувременно вътре в партията несъгласните остават на своята позиция, както и представителите на Лявата платформа.

Едните настояват, че няма да приемат тази двойнственост и изискват партията СИРИЗА да поеме своята социална роля. От друга страна членовете на фракцията Лява платформа на Панайотис Лафазанис загатват, че «не бива някои да са безразлични към партията» и предупреждават, че няма да отстъпят при предстоящото гласуване, нито ще променят позицията си и ще отстъпят пред една политика, в която не вярват.

Задава се разчистване на сметки по време на конгреса

Премиерът във всеки случай очаква да види тази вечер и реакциите на депутатите от групата на 53-мата, които гласуваха „въздържал се“.

Според последния график, Политическото бюро ще заседава утре, когато гласуването вече ще е минало, и ръководството на СИРИЗА ще има ясна картина за възможността или невъзможността от ново обединяване на партията.

И накрая Алексис Ципрас изпрати ясно послание, че от септември СИРИЗА ще бъде доведена до «колективни процеси на широка основа», обявявайки на практика конгреса на партията, докато Лявата платформа настоява за свикване на Централния комитет през уикенда.

 

 

 

Категории: СИРИЗА вътрешнопартийни конфликти нова програма мерки гласуване парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus