Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разликата между СИРИЗА и Нова демокрация се стопи на 2%

26 Август 2015 / 07:08:39  GRReporter
651 прочитания

Социологическо проучване на агенция Interview, което бе представено по телевизия Верия показва, че преднината на Коалицията на радикалната левица СИРИЗА пред консервативната Нова демокрация се е стопила на 2%. Припомняме, че на изборите на 25 март тази година разликата между първата и втората по големина партии в гръцкия парламент беше 8,5%.
    Съгласно проучването на предстоящите избори за СИРИЗА биха гласували 24 на сто от гърците, а за Нова демокрация - 22 на сто. Третата по големина партия се запазва неонацистката Златна зора с 6%. Отцепниците на Панайотис Лафазанис получават засега едва 4,5 на сто от гласовете. В бъдещия гръцки парламент ще влязат общо 9 партии, за първи път в него ще влезе Съюзът на центристите на Василис Левендис.
    Гласовете по партии изглеждат така:
СИРИЗА 24%
Нова демокрация 22%
Златна зора 6%
Потами 5,5%
Комунистическата партия на Гърция 4,5%
ПАСОК 4,5%
Народно единство 4,5%
Съюз на центристите 4,5%
Независими гърци 3,5%
Нерешили за кой ще гласуват 15%

    Изследването регистрира голямо изтичане на гласове в управляващата СИРИЗА - около 50 на сто, в Нова демокрация то е 30 на сто и тенденцията е към намаляване. Гласоподавателите и на двете партии смятат Еврозоната за единствената възможност за просперитет на гърците, голямо мнозинство и от двете партии отчитат, че Алексис Ципрас е направил грешка като е подал оставка.   

Категории: избори в Гърция СИРИЗА Нова демокрация Алексис Ципрас Панайотис Лафазанис Василис Левендисгръцки парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus