Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Размествания по банковите върхове

18 Февруари 2015 / 18:02:44  GRReporter
1230 прочитания

Промените в ръководствата на гръцките банки, които започнаха след парламентарните избори на 25 януари продължават. От днес постът на управляващ директор на Attica bank бе поет от Александрос Андонопулос. На заседанието на управителния съвет на финансовата институция бе решено сливане на длъжностите управляващ директор и заместник-управляващ директор.  До днес Андонопулос заемаше поста на заместник-управляващ директор, а от 2010 насам е член на управителния съвет. В допълнение, в периода март 2010 – януари 2014 той е бил председател на управителния съвет на държавния фонд за депозити и заеми.

Според биографичната му справка, Александрос Андонопулос има дългогодишен стаж във финансовия сектор. Към момента той е член на управителния съвет на Атинската фондова борса и е работил също в Банката на Кипър и Probank.

Досегашният управляващ директор на Attica bank Гикас Маналис бе назначен за неизпълнителен член на управителния съвет на банката.

В същото време се очаква промяна в ръководството на Националната банка на Гърция, като най-вероятният заместник на Георгиос Заняс на поста президент на банката е Лука Кацели – бивш министър на икономиката в правителството на Георгиос Папандреу, която днес се намира близо до ръководството на СИРИЗА.

Въпреки че името й „изтече” преди повече от 10 дни до момента няма информация кога ще бъде променено ръководството на водещата гръцка банка. Според гръцкото икономическо издание Кердос причината за това е писмо от страна на Единния надзорен механизъм на Европейската централна банка. В него се посочва, че каквито и да е промени в ръководствата на банките трябва да бъдат одобрени предварително от него.

Това означава, че кандидатите да оглавят ръководствата на гръцките финансови институции трябва да бъдат подложени на тест за установяването на способностите им във Франкфурт и да се представят подобаващо на него. Конкретната процедура е била спазена преди назначението на Николаос Карамузис и Фокион Каравиас начело на Eurobank.

Освен Лука Кацели, на тест ще бъде подложен и кандидатът за управляващ директор на Националната банка на Гърция Георгиос Михелис. Според Кердос процедурата е вече задействана и очакванията са, че промените в ръководството на банката ще бъдат решени на заседанието на управителния съвет в четвъртък.

Преди няколко дни Лука Кацели предупреди, че ако новият гръцки кабинет не постигне споразумение с кредиторите на страната, ще има ограничение в движението на капиталите. По-конкретно тя заяви: „Това би могло да се случи, ако се стигне до сблъсък с кредиторите в рамките на тази седмица, който може да дойде в резултат и на несполучливи действия от едната или от другата страна на преговарящите”. След това тя изрази надеждата, че по време на преговорите „логиката ще вземе надмощие” и няма да се стигне до такива решения.

Гръцки медии припомнят, че Кацели има голям опит и познания във финансовия сектор. Заслужава да се отбележи, че тя е авторът на лозунга „Пари има”, с който Георгиос Папандреу и ПАСОК спечелиха парламентарните избори през октомври 2009.

Категории: Икономика банки ръководства промени Лука Кацели Национална банка на Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus