Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разпадане на управляващатата коалицията и предсрочни избори, вещаят читатели на GRReporter

05 Октомври 2015 / 13:10:18  GRReporter
640 прочитания

Заедно с обявяването на новото гръцко правителство, ние потърсихме вашето мнение относно неговата бъдеща политическа съдба. Попитахме ви: Колко дълъг живот давате на новото гръцко правителство? Анкетата ясно показва настроенията на нашите читатели и макар мнението ви да е разпределено между различните възможни отговори, то заключението е ясно: читателите на GRReporter очакват скорошно разпадане на управляващата коалиция и нови предсрочни избори.

Отговорът, който събра най-голям процент от читателския вот на българската страница на сайта ни, е: до няколко месеца коалицията между крайно леви и крайно десни ще се разпадне. Той изразява мнението на 34% от читателите. На второ място, с 22%, се нарежда мнението, че правителството е антиреформаторско и кредиторите няма да го търпят дълго време. Съвсем близо като проценти се нарежда и третият по популярност отговор, зад който застават 20% от гласувалите в анкетата. Според тази читателска група, кабинетът ще оцелее дълго време, защото олицетворява нежеланието на гръцкото общество да се реформира. За 14% от читателите ни коалиционното правителство, в този му състав и принципи, които изразява, е историческа отживелица, която скоро ще бъде пометена от събитията. Едва 8% от участвалите в анкетата подкрепят тезата, че Алексис Ципрас няма алтернатива и дори правителството да падне, той отново ще е премиер в следващия кабинет.

В резултатите от анкетата от английската страница на сайта ни има разместване на читателския вот. 31% отново се падат на отговора, според който коалицията между крайно леви и крайно десни ще се разпадне до няколко месеца. За разлика от анкетата на българската страница, вторият по популярност отговор изразява мнението, че това правителство е историческа отживелица и скоро ще бъде пометено от събитията. На този отговор се падат 29% от вота, докато на българската страница той е събрал едва 14%. 21% от англоезичните ни читатели подкрепят тезата, че кабинетът ще оцелее дълго време, тъй като олицетворява нежеланието на гръцкото общество да се реформира. Още една голяма разлика, в сравнение с резултатите от българската анкета, е, че 19% подкрепят Алексис Ципрас и смятат, че той е без алтернатива в гръцкия политически живот в момента. Дори правителството да се разпадне, той ще бъде неизменен премиер на Гърция. Нито един глас не е събрал отговорът, според който антиреформаторският характер на новия кабинет ще доведе до неговото сваляне от страна на кредиторите. Може би политическата култура на читателите на английската ни страница им подсказва, че това ще е пряка намеса в политическия живот на Гърция.

Читателите на гръцката ни страница отново са предпочели като най-популярен отговор този, който гласи, че до няколко месеца коалицията между крайно леви и крайно десни ще се разпадне. На него се падат 35% от гласовете. Новото правителство получава най-висок процент на подкрепа сред гръцките ни читатели. 24% от тях смятат, че то ще оцелее дълго време, защото политиката му отговаря на нежеланието на гръцкото общество да се реформира. Високо е и доверието към Алексис Ципрас, който според читателите ще бъде неизменен премиер на страната, тъй като няма алтернатива като политик. 18% от читателите подкрепят това мнение. По 12% се падат на последните два отговора в анкетата. Единият изразява позицията, че кредиторите няма да търпят новото правителство, заради неговия антиреформаторски характер. Другият отговор твърди, че новото правителство е историческа отживелица, която скоро ще бъде пометена от събитията.

В най-новата ни анкета оставаме на политическа вълна и ви питаме: Кой според вас е най-подходящ за председател на Нова демокрация?. Не забравяйте да обосновете вашия отговор в коментарите под анкетата.  

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus