Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разпадът на СИРИЗА предопределя изборната й загуба

07 Септември 2015 / 13:09:37  GRReporter
763 прочитания

Докато предизборната кампания в Гърция е в разгара си, ние ви зададохме въпрос, чрез който да влезете в ролята на политолози, а именно: „Какви са последствията от разпада на СИРИЗА?”.  Макар и сходни, резултатите от трите езикови страници носят свой специфичен оттенък.

Болшинството от читателите на българската страница на GRReporter са на мнение, че последствията от разпадането на СИРИЗА ще се изрази в загуба на изборите. 43% са застанали на това мнение. За 32% от далите своя вот в анкетата, най-големият губещ от разцеплението на радикалната лява партия е нейният лидер Алексис Ципрас. 15% предвиждат, че болшевишкото крило на Лафазанис, което се отдели в самостоятелна партия, със сигурност ще влезе в следващия парламент. Логично е да се предположи, че това би станало с гласовете на разочарования от политиката на Ципрас електорат, който го подкрепи на предходните избори. 6% от вота отива за мнението, че Янис Варуфакис остава извън политическата сцена, а 4% виждат като резултат от разцеплението Зои Констандопулу, която се сбогува с председателското място в парламента .

Читателите на английската страница на сайта поставят знак на равенство между следните две тези: загуба на изборите и загуба за Ципрас. Двата възможни отговора печелят равно количество симпатия от страна на участниците в анкетата: 42%. Погледнато от тази гледна точка, загубата на изборите със сигурност ще е загуба и за лидера на СИРИЗА. И тук, както и в анкетата от българската страница, 15% са на мнение, че новосформираната партия на Лафазанис има всички шансове да влезе в парламента. Оставането за момента извън политиката на Янис Варуфакис и загубата на поста на парламентарен шеф за Зои Констандопулу явно не вълнува нито един от читателите на англоезичната ни страница. Тези два отговора не са привлекли нито един глас.

На гръцката езикова страница на GRReporter тенденцията се засилва и гласовете се разпределят в още по-голяма степен, подобно на другите две анкети. 57% от читателите виждат като последствие от разпадането на СИРИЗА загуба на предстоящите парламентарни избори. За 36% от далите своя вот читатели, най-голямата загуба е записана на политическата сметка на Алексис Ципрас. Едва 7% виждат шанс за парламентарно представителство на партията на Лафазанис, доскорошен член на СИРИЗА и съратник на Ципрас. Отново, както и на английската страница, нито един читател не е сложил своя глас зад имета на бившия финансов министър Варуфакис и бившия председател на парламента Констандопулу.

Дали прогнозата на нашите читатели ще се сбъдне, предстои да разберем. Че СИРИЗА загуби своето влияние, чрез което взе властта през януари, това е повече от видно. Все още има време за обрати във всяка една от посоките, тази на възход и тази на падение. Не трябва да забравяме, че сме на Балканите и нищо не е решено до деня на изборите. Още повече, че се очертава голяма група от гласоподаватели, които още не са решили за кого ще гласуват.

В най-новата ни анкета бягаме от политическата тематика и насочваме вашето внимание към едно спортно събитие, което има отношение както към Гърция, така и към България. Сигурно вече сте се досетили, че става въпрос за трансфера на централния нападател Димитър Бербатов в солунския футболен клуб ПАОК. Въпросът ни към вас е: „Каква футболна кариера предвиждате на Бербатов в ПАОК?” Не забравяйте да обосновете вашия вот в коментарите под анкетата.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus