Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекордно поскъпване на храните в Гърция

08 Ноември 2015 / 17:11:30  GRReporter
1592 прочитания

Възможно ли е в Гърция, след 6 години рецесия и налагане на капиталов контрол, цените на хранителните продукти да са претърпели най-голямо увеличение както на годишна, така и на месечна база в целия ЕС? Възможно е, и това не е само заради увеличения от 20 юли ДДС. Най-характерните примери са хлябът, млякото и месото.

Отговорът на пазара е следният: производителите увеличават крайната цена заради загубите на фирмите от капиталовия контрол, задължителното от началото на годината предплащане на вносните суровини - от опаковки до фуражи (поради недоверието в гръцката икономика на чуждите доставчици), както и заради забавените плащания от страна на държавата.

Според данните на Eurostat, цените на храните в Гърция са се увеличили през август в сравнение с юли с 2,9%. Това е най-голямото увеличение в 28-те държави в ЕС. Именно в Гърция е отбелязано и най-голямото годишно увеличение на цените на хранителните продукти – с 4,2% в сравнение с август 2014. Интересното е, че това се отнася до продукти, които продължават да се облагат с по-ниския коефициент на ДДС – 13%. Цените на хляба и зърнените храни са се увеличили с 3,2% на годишна база, най-голямо увеличение в ЕС, на месото – с 1,9%, също най-голямо увеличение в ЕС, и то докато в Евросъюза цената на месото е спаднала с 1,3%.

Списъкът с увеличените цени не спира дотук. Зехтинът се е увеличил с 9,9% на годишна база, плодовете – със 17,2%, зеленчуците - с 9,6%, рибата - с 0,4%, млякото, яйцата и сиренето - с 0,3%. Единствената оправдана от увеличаването на ДДС промяна е при захарта – увеличение с 5%. От данните за септември може ясно да се види увеличението на цените, особено в сравнение с юни, преди капиталовия контрол.   

Според данните на гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ, цената на прясното мляко през септември е с 2,96% по-висока в сравнение с юни тази година. Все пак, производствената цена на млякото за осемте месеца от януари до август 2015    по официални данни е по-ниска в сравнение със същия период на 2014.

„Солените” тестени изделия

Голямо е движението на цените при хляба, брашната и тестените изделия. Цените на макаронените изделия през септември са по-високи с 3,27% в сравнение с юни. Впечатляващо е как се движат цените на суровините за тези продукти. От данните на Eurostat се вижда, че цената на хлебната пшеница, по-голямата част от която Гърция внася, се е увеличила с 4,6%. През същия период в ЕС цената е спаднала с 5%. Макар и минимално, има увеличение и при цената на твърдата пшеница - 0,8%. На годишна база цената на хлебната пшеница в Гърция е скочила с 6,7%, докато в ЕС увеличението е само с 1%.

Категории: цени увеличение хранителни продукти хляб мляко месо
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus