Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ремонт на кабинета, референдум или фалит

04 Април 2015 / 13:04:38  GRReporter
941 прочитания

В свой доклад от 2 април Deutsche Bank подчертава, че времето за Гърция напредва и че трябва в най-скоро време да се вземат решения. Според доклада всички възможности са отворени.

Банката отбелязва, че седемдневната среща на върха в Брюксел задейства възобновяването на преговорите, а гръцкото правителство обещава да представи списък на реформи в рамките на няколко дни. Но, според Deutsche Bank,  отбелязаният напредък е много малък. Първо, преговорите са били много трудни, защото списъкът, който трябва да бъде одобрен, не е просто комплекс от мерки, а завършен договор. Второ, преговорите продължават да изпитват процедурни проблеми. Публикации отбелязват, че представителите на кредиторите в Атина срещат трудности при уреждането на срещите с техническите екипи на министерствата и при проверката на данните.

Трите препятствия при преговорите

Както твърди Deutsche Bank, според европейските източници пропастта между двете страни е голяма и съдържа три основни проблема:

Първо, правителството предлага връщане на колективните преговори и отмяна на законите за заетостта, приети от предишните правителства.

Второ, целите на приватизацията са свити и най-голямата пречка е либерализацията на пазара на енергия и приватизирането на Държавната електрическа компания ДЕИ.

Трето, и най-важно, няма съгласие по финансовите цели и финансовия дефицит за 2015. Гръцкото правителство предвижда първичен бюджетен излишък за тази година от над 1%, а институциите предвиждат дефицит заради рязкото влошаване на перспективите за растеж.

Анализаторите на Deutsche Bank смятат, че пътят, който правителството трябва да следва, не се е променил в сравнение с този отпреди месец. Трябва да се постигне споразумение с институциите по всички изброени въпроси. Това споразумение трябва да бъде одобрено от министрите на финансите на Еврогрупата, а част от мерките трябва да се гласува от гръцкия парламент, преди да бъде преведен какъвто и да било транш.

Липсата на ликвидност оказва натиск за постигане на решение

Недостатъчната ликвидност е най-силният фактор, който оказва влияние на преговорите.

Следващата седмица трябва да се платят 440 милиона евро на МВФ. През втората седмица на април трябва да се платят 200 милиона евро за гръцките облигации, както и разходите на правителството в страната.

Как ще приключат преговорите

Банката дава няколко възможни варианта за приключване на преговорите:

а)  с договор, който ще изисква по всяка вероятност промяна в правителствената коалиция, за да мине през парламента

б) с референдум, който правителството ще приеме с нежелание, но в края на краищата ще бъде подкрепен от повечето партии

в) с прекъсване на преговорите заради липсата на напредък. Такова развитие ще бъде съпроводено вероятно от невъзможност да бъде платен дългът към МВФ или към частния сектор.

 

Категории: Deutsche Bank доклад преговори референдум фалит ремонт на кабинета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus