Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Решаваща седмица за приватизацията

09 Януари 2016 / 14:01:13  GRReporter
907 прочитания

Две важни приватизационни сделки се очаква да бъдат разгледани през следващата седмица. Във вторник, 12 януари, ще има заседание на управителния съвет на Агенцията за приватизация. На него ще бъде обсъдена приватизацията на пристанището в Пирея и Гръцките държавни железници TRAINOSE.

На заседанието, в присъствието на чужди експерти на агенцията, ще бъде отворена единствената оферта за закупуване на най-голямото пристанище в Гърция. Макар че до момента агенцията запазва мълчание относно броя на подадените оферти, всичко показва, че за пореден път единственият кандидат ще е COSCO. Китайската компания, вярна на ангажиментите си, подаде офертата няколко часа преди приключването на срока на конкурса на 21 декември 2015.

Ръководството на агенцията няма да се затрудни да одобри продажбата на 51% (плюс 16%) от акциите на пристанището на единственият заинтересуван инвеститор. Достатъчно е финансовата оферта да е задоволителна във връзка с очакваните от държавата приходи от приватизация. Офертата на компанията на техническо ниво не се оспорва, тъй като COSCO вече е доказала капацитета си при управлението на терминали ΙΙ и ΙΙΙ, които превърнаха Пирея в лидер не само в Средиземно море, но и на европейско ниво. Така основният въпрос остава предложената цена, макар че правителството и Агенцията по приватизация ще поискат увеличаването й, независимо от предложената сума. Именно по тази причина продажбата на пристанището няма да приключи следващия вторник, а ще са необходими още от 7 до 10 дни.

Противниците на приватизацията вече започнаха да изразяват несъгласието си. Такива са крайно левите фактори в политическия живот, а също така и работниците, които виждат в тази сделка загуба на много привилегии. Около 1150 работници на пристанището през 2014 са получили общо 53 милиона евро заплати, тоест, по 3250 евро месечно на човек. Повечето от противниците на приватизацията на пристанището, макар и да признават, че нещата са необратими, смятат, че COSCO ще предложи ниска цена и това ще постави агенцията в трудна позиция.

Втората сделка – тази за приватизацията на железниците – е много по-проблемна. Колкото е възможно по-скоро трябва да бъдат подписани договори между железниците и обслужващите ги компании. Най-важният от тях е с Гръцката компания за поддръжка на подвижния железопътен състав – вагони и локомотиви. Този договор предизвиква проблеми, защото финансовата му част ще определи и стойността на двете компании. Вчера за пореден път работещите в железниците предизвикаха отмяна на заседанието на управителния съвет на компанията, който трябваше да обсъди междуфирмените договори както с Гръцката компания за поддръжка на подвижния състав, така и с GAIAOSE – компанията, отговаряща за недвижимите имоти на гръцките държавни железници. Синдикалистите смятат, че планираната годишна сума, която компанията трябва да плаща за поддръжка на подвижния състав, е много висока и намалява стойността на железниците в полза на другата компания. Ръководството на агенцията по приватизацията обаче пресмята цената на най-ниски нива и смята, че ще се намери златната среда, която ще позволи договорът да бъде подписан другата седмица. 

На заседанието на управителния съвет на Агенцията по приватизация ще бъде обсъдено и споразумението за обслужване на нерентабилните линии между железниците и гръцката държава, в размер на 50 милиона евро. То беше одобрено от контролния съвет и е важна придобивка за компанията, която предстои да бъде приватизирана.

Категории: приватизация пристанище в Пирея Гръцки държавни железници Агенция по приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus