Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рисковият капитал на посещение в Атина

30 Януари 2016 / 13:01:53  GRReporter
974 прочитания

Положителен е бил климатът на срещата на премиера Алексис Ципрас с представителите на чуждите инвеститори. Според информациите, Ципрас е бил приятелски настроен и е подчертал решителността на правителството да осъществи необходимите структурни реформи в приватизацията и да създаде среда за привличане на инвестиции. От своя страна инвеститорите са изразили оптимизма си за възможностите и перспективите пред гръцката икономика, както и безпокойството си дали страната ще изпълни задълженията си към Европа.

Приоритетите

На срещата на премиера с представители на 10 инвестиционни фонда са присъствали и вицепремиерът Янис Драгасакис и финансовият министър Евклидис Цакалотос. Обсъдени са били ходът на първото оценяване, планът за растежа, инициативите на правителството за създаването на благоприятен инвестиционен климат. От страна на инвеститорите са участвали Прем Уатса (Fairfax Financial Holdings), Джон Полсън (Paulson & Co), Стивън Джонсън (Wilbur Ross & Co), Джонатан Хейк (Brookfield Capital Partners Ltd), Самир Парек (Capital Research & Management Company), Бен Уатса (Lissom Investments), Лорънс Чин (Mackenzie Cundill), Джейми Лори (Schroder’s Investment Management), Даниел Позен (Wellington Management Company), Николаос Карамузис и Фокион Каравиас (Eurobank). Както стана известно, премиерът е информирал инвеститорите за правителствените позиции и инициативи относно налагането на стабилна данъчна система, за борба с бюрокрацията и корупцията, и за умножаване на възможностите за инвестиции чрез създаването на политическа стабилност.

Стивън Джонсън, Джон Полсън, Прем Уатса

Според информациите на вестник Катимерини, инвеститорите са отбелязали, че приключването на оценяването ще промени коренно условията и затова времето е ключов параметър. Те са подчертали, че колкото по-бързо завърши оценяването, толкова по-бързо ще се възстанови икономиката. Успоредно с това са засегнали темата за реформите и премиерът е изразил убеждението си, че правителството решително и успешно ще ги осъществи. Според Ципрас оценяването ще приключи до края на март.

Веднага след срещата изпълнителният директор на Fairfax Прем Уатса заяви: „Имахме много полезна дискусия с премиера Ципрас, която беше концентрирана върху гръцката икономика и предизвикателства, с които се сблъсква. Изразихме оптимизма си за дългосрочната роля на Гърция в еврозоната и потвърдихме подкрепата си за перспективите пред страната, при положение че се приложат необходимите реформи”.

Инвеститорите се срещнаха и с управителя на Банката на Гърция Янис Стурнарас, както и с директора на Агенцията по приватизация Стергиос Пициорлас.

Проблемите

Въпреки оптимизма, много инвеститори са обезпокоени от решенията на правителството, които разрушиха динамиката на икономиката през 2015 и предизвикаха третата за период от 3 години рекапитализация на банките. Успоредно с това, те са притеснени и от забавянето при осъществяването на меморандума. Мнозинството от инвеститорите са оптимисти за гръцката икономика и подчертават, че ако се освободи от политическата несигурност, ще се върне бързо към положително развитие. Според тях, ако го нямаше шока от многомесечните преговори през 2015 и налагането на капиталов контрол, икономиката щеше да има развитие от поне 3% през 2015. Ако има стабилност, смятат инвеститорите, и бъдат преодолени политическите трудности, гръцката икономика ще тръгне нагоре. Кои са политическите трудности? Първата е възможно най-бързото приключване на оценяването на програмата и осъществяване на договорените с партньорите реформи. Втората е разрешаването на проблема с бежанците, който може да предизвика опасни усложнения.

Между инвеститорите е и Джон Полсън, който контролира 6,6% от Банка Пиреос. Според информациите, той се е срещнал с изпълнителния директор на Alpha Bank Димитриос Мандзунис и с други представители на банката, както и с президента на Банка Пиреос Михалис Салас. Полсън следи отблизо развитието на компаниите, в които е инвестирал. Той реагира остро на решението на ръководството на столичната Компания за водоснабдяване и канализация да участва с 20 милиона евро в увеличаването на капитала на Банка Атики. Реагира и на неотдавнашната промяна в ръководството на Банка Пиреос.

От своя страна, Уатса се е срещнал с ръководствата на Εurobank и Eurolife, която Fairfax купи неотдавна.

Категории: инвеститори Алексис Ципрас Прем Уатса Джон Полсън
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus