Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С предимство възстановяват на работа журналисти, помогнали на СИРИЗА да дойде на власт

29 Април 2015 / 10:04:59  GRReporter
919 прочитания

СИРИЗА започна да изпълнява предизборните си обещания, като една от първите стъпки бе гласуването на закон за възстановяването на закритата на 11 юни 2013 държавна телевизия ЕРТ. Правният текст бе приет малко след полунощ с гласовете на депутатите от двете управляващи партии – СИРИЗА и Независими гърци. Против гласуваха депутатите от Нова демокрация, Потами и ПАСОК, а колегите им от Комунистическата партия на Гърция се въздържаха.

Ресорният държавен министър Никос Папас отбеляза, че грижа на правителството е да възстанови духа на справедливост на всички нива, както и че е оптимист по отношение на започването на „новия ден” за държавните медии.

Гласуването бе последвано от реч на председателката на парламента Зои Констандопулу, която призова министъра да внесе нов проектозакон „за хората, които са загубили живота си по време на борбата за ЕРТ и техните семейства”. По думите ѝ това ще бъде „минимален знак на почит от страна на държавата към хората, които губят живота си по време на служба”. Тя благодари на бившите служители на ЕРТ за „уроците по демокрация, достойнство и непоколебима борба”, които са дали от закриването на телевизията до вчера. Коментарът ѝ бе направен във връзка с факта, че част от бившите служители окупираха сградата на третия канал на ЕРТ в Солун, откъдето продължиха да излъчват своя програма чрез интернет платформата ertopen.

В допълнение Констандопулу поиска да бъде внесено за гласуване законово нареждане с цел да се постигне „пълна и справедлива реабилитация на хората и сдруженията”. В отговор държавният министър заяви, че предложенията на председателката на парламента ще бъдат обмислени от правителството.

По-рано, по време на дебатите преди приемането на закона депутатът от СИРИЗА Статис Панагулис заяви недвусмислено: „ЕРТ трябва да бъде възстановена. Необходимо е да бъдат реабилитирани всички служители и най-вече онези, които помогнаха на СИРИЗА да дойде на власт”.

Часове преди гласуването на закона екраните на телевизионните приемници „почерняха” поради падането на сигнала на цифровата платформа Digea, чрез която излъчват всички гръцки телевизии. Сигналът бе възстановен малко и ръководството заяви, че падането му се дължи на технически проблем. По-късно компанията издаде съобщение, в което се извини на зрителите и съобщи, че възлага на външно вещо лице да проведе разследване, за да установи дали проблемът е възникнал случайно или е резултат на преднамерено действие.

Случаят стана обект на дебат в парламента в рамките на обсъждането на проектозакона за ЕРТ. Държавният министър Никос Папас посочи, че падането на сигнала на Digea е показателно за това, че „частният сектор не е панацея за Гърция”. От своя страна заместник-министърът за инфраструктурите, транспорта и мрежите Христос Спирдзис поиска оставките на двамата заместник-председатели и на останалите членове на борда на Националната комисия за телекомуникации и пощи. Според него отговорна за прекъсването на сигнала е единствено частната компания Digea, която е единственият доставчик и това показва, че членовете на комисията не са изпълнявали задълженията си коректно.

Заслужава да се отбележи, че по време на големите демонстрации срещу закриването на държавната телевизия ЕРТ офисите на Digea се охраняваха от многобройни отряди за борба с масовите безредици, поради опасността те да станат обект на нападения от страна на протестиращите.

Категории: ПолитикаМедии гласуване на закон възстановяване на държавната телевизия ЕРТ СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus