Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

САЩ изненадаха Гърция с използването на Република Македония

29 Септември 2015 / 12:09:35  GRReporter
963 прочитания

Спорът за името на Република Македония продължава да вгорчава гръцко-американските отношения. Според чужди дипломатически източници, пожелали анонимност, САЩ директно са отказали да приемат искането на Атина Република Македония да участва под името FYROM (признато от ООН) в срещата, посветена на борбата срещу екстремизма и организирана в Ню Йорк в рамките на юбилейната 70-та сесия на Общото събрание на ООН във вторник, 29 септември. САЩ настоявали поканата да бъде отправена с името, признато от американците още през 2004, а именно Република Македония, въпреки гръцките протести, че срещата се провежда в рамките на ООН.

Става дума за втори подобен случай в рамките на по-малко от година, който представлява голям проблем за гръцкото външно министерство, но и за самия премиер Алексис Ципрас, който в сряда, 30 септември, ще се срещне в Ню Йорк с американския държавен секретар Джон Кери. И всичко това в момент, когато гръцкото правителство се опитва да покаже „новите си отношения” със САЩ.

Подобен случай имаше през декември 2014 в рамките на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел.  Тогава американците бяха свикали среща на страните, участващи в коалицията срещу Ислямска държава. Проблемът възникна тъй като от една страна Скопие участваше в срещата под името Бивша Югославска Република Македония  (FYROM), но в списъка на страните, които трябваше да бъдат включени в общото комюнике, американците настояваха страната да фигурира под името Република Македония. Бившият гръцки министър на външните работи Евангелос Венизелос изпрати на Джон Кери протестно писмо и реши да не участва в срещата.

Както посочват същите дипломатически източници, човекът, противопоставил се и в двата случая на гръцките искания, е Виктория Нюланд. Помощник-държавният секретар по въпросите на Европа, която познава проблема с името на Република Македония още от предходния си пост като постоянен представител на САЩ в НАТО при президента Джордж Буш-младши, изглежда е била много настоятелна както през декември 2014, така и в последния случай. Казват, че Джон Кери е бил по-склонен на компромис, но в крайна сметка е преценил, че въпросът не е толкова важен, за да настоява.

Освен това Виктория Нюланд е била много директна с гръцкия посланик във Вашингтон Христос Панагопулос, когато преди няколко дни той я посетил в кабинета ѝ с цел да се намери решение на проблема, което да удовлетворява и двете страни.

Въпросът става още по-сложен от факта, че Гърция наистина е поканена на срещата на 29 септември, но в качеството си на наблюдател, тъй като не е една от страните, участвали в миналогодишната среща, а и самата тя няма проблеми с екстремизма (напр. чуждестранни бойци). Това означава, че страната няма право да взема думата, следователно няма право и да протестира. Във всеки случай обаче, остана неясно дали и кой ще представлява Гърция на срещата, тъй като идеята на нея да присъства премиерът Ципрас, бе отхвърлена.

В свое съобщение по повод срещата, посветена на борбата с екстремизма, гръцкото външно министерство посочва, че «това ще бъде една възможност за по-нататъшна координация в действията на международната общност и всички държави от НАТО за ефективна борба с Ислямска държава, която ще спомогне за решаването на сирийския проблем и стабилизирането на региона».

 

 

 

Категории: САЩ Република Македония Скопие спор гръцко външно министерство ООН
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus