Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Секретните имейли на Хилъри Клинтън за Гърция

06 Декември 2015 / 16:12:13  GRReporter
1115 прочитания

През март тази година беше разкрито, че Хилари Клинтън е използвала семейния сървър, за да изпраща служебна кореспонденция.

Темата стана широко обсъждана, тъй като бившата първа дама и сегашен кандидат-президент влезе в сблъсък с ФБР заради служебните имейли, изпращани през този период. Беше замесена и националната сигурност и в края на краищата Клинтън беше принудена да изпълни искането на Министерството на външните работи и да даде публичност на повече от 55 000 имейли, а ФБР конфискува със съдебно решение сървъра й.

Публикуването на имейлите доведе до широк отзвук сред световните медии заради тайните разговори на бившия министър на външните работи. През септември американската мрежа CNBC показа публично 15 имейла, засягащи ролята на САЩ от началото на гръцката криза през 2010 до 2012.

Неотдавна станаха известни още имейли на Хилари Клинтън до и от висши дипломати, служители на министерството, нейни съветници и сътрудници, от които се вижда подчертаният й интерес към гръцката криза. Вестник Етнос ги проучи подробно.

В около 100 имейла на Клинтън, в които се споменава Гърция, има обширни справки, доклади и оценки за гръцката финансова криза и влиянието, което тя ще има от другата страна на Атлантическия океан. „Надявам се, че си готова за онова, което ще се случи”, пише до сътрудничка на Клинтън Дъглас Редингер, представител на САЩ в МВФ, на 12 септември 2011. След това имейлът е препратен на близкия сътрудник на министъра Джейкъб Съливан, фаворит за директор на NSA, ако Хилари Клинтън стане президент, с бележка, че фалитът на Гърция се очаква след два дни. Впоследствие имейлът стига до Клинтън. През онзи период международният печат пише, че Еврозоната се готви за фалита на Гърция.

Много интересен е имейлът от 18 юни 2012, ден след изборите, в който Клинтън е информирана за разговора на посланика на САЩ в Атина Даниел Смит с управителя на Банката на Гърция. „Дан Смит ми каза, че току-що е говорил с управителя на Банката на Гърция. Управителят вярва, че сме ОК за момента, стига да се състави бързо правителство. Вярва, че ако това се случи, дребните вложители ще започнат да се връщат в банките”.

Големият интерес на Хилари Клинтън към гръцката криза и към задкулисните действия на дипломатическо ниво, насочени към намиране на решение, се вижда от кореспонденцията от 13 септември 2011 между посланика на САЩ в Гърция Даниел Смит и висшия американски дипломат Робърт Хормац. Посланикът пише: „Георгиос Папандреу не обяви нови мерки в речта си на Солунския панаир, но Венизелос обяви (за въвеждането на) данъка, плащан със сметките за ток, в един безнадежден опит да се съберат пари за държавата. Има силна реакция срещу този данък, дори и членовете на правителството го смятат за грешка. Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас не е променил критичния си тон към правителството и продължава да смята по някаква причина, че ще се договори по-добре с тройката”. Тази кореспонденция завършва с думите на Хормац, който казва, че ще се срещне с гръцкия министър на финансите във Вашингтон следващата седмица. Клинтън очевидно е била информирана по всички въпроси, защото когато се разнасят слухове за правителство на националното единство начело с Лукас Пападимос, неговата биография незабавно й е изпратена.

Хилари Клинтън е информирана абсолютно за всичко, дори за незначителни подробности, засягащи ежедневието. В имейлите се съдържат както доклади, така и публикации и телеграми, като онази на агенция AP от 18 юли 2011. В нея се говори за стачката на такситата срещу отварянето на професията. „Стачкуващите гръцки таксиметрови шофьори блокират достъпа до летището и пристанището. Те протестират срещу новите мерки на правителството”. Телеграмата е препратена на Хилари Клинтън от заместник-завеждащата на офиса й Ума Абедин.

Честа е кореспонденцията на Клинтън със съпругата на Тони Блеър, Шери. В един от имейлите си Хилари я информира за програмата си през юни 2009, в която се споменава и спиране на остров Корфу.

Клинтън е била във връзка и с Георгиос Папандреу. В съобщение от 23 юли 2010 Ума Абедин я информира, че се е обадил премиерът Папандреу и иска да я информира за пътуването си в Близкия Изток. В друг имейл се споменава и пътуване на Папандреу в Кайро.

„Една вероятна втора важна фаза на икономическата криза, поне в Европа, може да бъде предизвикана от обезценяването на гръцките облигации до junk. Португалия, Испания, а вероятно и Ирландия се намират на ръба”, се казва в таен имейл от 27 април 2010, изпратен до Хилари Клинтън от съветника й, озаглавен „Гръцката криза, трансатлантически последици”.

 

Категории: Хилари Клинтън имейли тайна кореспонденция гръцка криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus