Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шест операции на бреговата охрана само за 12 часа

22 Април 2015 / 16:04:36  GRReporter
640 прочитания

За последните 12 часа край остров Лесбос, Егейско море, са проведени шест операции на бреговата охрана, при които са спасени 232 имигранти. За последните 24 часа на острова са били извадени общо 368 нелегални имигранти.

Вчера в 6 ч. сутринта при последната операция, затруднена от тъмнината и бурното море, бреговата охрана е извадила на брега 45 души, сред които две бебета и две малки деца. Бебетата, на 2 и 17 месеца, както и децата на 3 и 4 години, били мокри до кости, за щастие когато са откарани в болницата на острова, е установено, че са добре и са върнати на родителите им.

Това се случило в района Агриля, докъдето стигнали 45 сирийски имигранти, когато изведнъж лодката им започнала да се пълни с вода и се наклонила опасно. Само за няколко минути всички се озовали във водата, но бързо били забелязани от патрул на бреговата охрана. Веднага започнала операция за изваждането на имигрантите на сушата.

Четвърт час преди това при подобна операция са спасени други 42 имигранти в открито море близо до летището на острова. В същия район малко след полунощ бреговата охрана открила малка родка с 42 души на борда, всички мъже от Афганистан и Пакистан, които били откарани в пристанището.

Също вчера сутринта на пуст плаж в местността Панаюда, в северната част на остров Лесбос, са открити 14 премръзнали имигранти, а на друг плаж, отново в северната част били спасени други 34 души. На обяд при поредната акция на бреговата охрана са спасени 55 души, паднали от лодката си близо до рибарското селце Скала, община Сикамя.

Други 136 имигранти са открити преди два дни следобед на бреговата ивица от Скала до Мантамадос, по време на патрулните обиколки на бреговата охрана и спасителния екип на острова.

«Това нашествие на нелегални имигранти трябва някога да спре. Цифрите вече са непредвидими и не можем да контролираме нищо. Сякаш Лесбос е заобиколен от имигранти. Във всички крайбрежни райони има хора, които са излезли от морето на сушата. Става въпрос за национален проблем, който трябва да бъде решен с цялостна политика на държавата», заяви пред вестник „Етнос“ кметът на острова Спирос Галинос.

Както отбелязва той, вече поне ги няма картините от предишните дни със стотици имигранти да стоят струпани на пристанището, тъй като всички биват откарвани в приемния център в градчето Мория, с капацитет около 800 души. Там те получават документи по съкратена процедура и след 2-3 дни отпътуват за Пирея.

Междувременно вчера в селцето Питагорио, на остров Самос, били прехвърлени 42 имигранти, които бреговата охрана прибрала същия ден сутринта от морето югоизточно от островчето Агатониси. Имигрантите били открити в морето върху полупотънала лодка и веднага била организирана акция по спасяването им. Сред тях имало 7 деца и 6 жени.

Други 52 имигранти пък са открити вчера на морския бряг в Палеокастро, на остров Самос, и са прехвърлени в приемния център във Вати.

 

 

 

Категории: нелегални имигранти остров Лесбос брегова охрана операция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus