Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шойбле и Варуфакис отново не се разбраха за изхода от кризата

08 Юни 2015 / 15:06:44  GRReporter
863 прочитания

По време на срещата си в Берлин финансовите министри на Гърция и Германия постигнаха съгласие за това, че съществува проблем, но не и за начина, по който той да бъде решен. Янис Варуфакис и Волфганг Шойбле разговаряха близо час и половина. Според източници от гръцкото финансово министерство, те са разгледали в дълбочина проблема с гръцката криза, като са констатирали общи позиции по отношение на неговото дефиниране. От министерството обаче поясняват, че са отбелязани различия относно начина на неговото решаване. Всъщност от министерството посочват, че Янис Варуфакис е дал да се разбере, че меморандумите не са начинът за решаване на проблема.

В изявление веднага след срещата Варуфакис говори за "дълга, продуктивна среща в изключително приятелска обстановка, която ще спомогне за ускоряване на процесите" и призовава избраните политици да поемат своята отговорност за бъдещето на еврозоната и Европейския съюз.

«С г-н Шойбле проведохме една продължителна и продуктивна среща. Това са трудни мигове за Европейския съюз и особено за еврозоната, и е дълг на избраните политици да поемат своята отговорност на високо ниво и да се опитат да постигнат споразумение, което е абсолютно необходимо за консолидацията в еврозоната, за Европейския съюз», посочи Варуфакис като използва и фразата «исторически дълг».

Гръцкият финансов министър отбеляза също така, че разговорите са преминали в изключително дружелюбна атмосфера и добави:

«Съществува консенсус между нас по отношение на проблема и целта е да се опитаме да постигнем едно планирано и договорено от двете страни решение за безизходицата, в която за съжаление се намираме през последните години. Вярвам, че днешната среща ще спомогне значително за ускоряването на процесите от последните дни, седмици, докато стигнем до окончателното споразумение».

В отговор на въпрос за това дали са направени някои конкретни отстъпки, Янис Варуфакис заяви: «Не сме преговаряли. Търсихме допирни точки».

 

 

 

Категории: Янис Варуфакис Волфганг Шойбле среща гръцка криза еврозона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus