Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шпионски игри в Егейско море

23 Ноември 2015 / 14:11:02  GRReporter
749 прочитания

В дните след терористичните нападения в Париж Гърция се превърна в „театър на действията” на чуждестранни тайни служби, пише гръцкото издание Етнос, като цитира високопоставени гръцки офицери.

Според публикацията службите се задействали след разкритието, че един от нападателите – Ахмад Алмохамад е бил регистриран като новопристигнал в Европа на остров Лерос в началото на октомври. Изданието цитира източници на гръцките власти, според които „шпионските игри” се водят на две нива. Те отчитат като „пирова победа” резултата от извънредната среща на министрите на вътрешните работи на ЕС миналия петък. По думите им първоначалният текст на споразумението бил особено негативен за Гърция, но приетите на финала мерки за сигурност били по-умерени.

В хода на изминалата седмица обаче неофициалните канали за информация на тайните служби се задействали на пълни обороти. Според авторите на статията чуждестранните служби използвали бежанските и имиграционните потоци, както и аргумента, че Гърция се затруднява да регистрира всички новопристигнали като „Троянски кон”. Източниците на „Етнос” твърдят, че на гръцките острови са пристигнали отряди на чуждестранни тайни служби, които притискат гръцките си колеги да им бъдат предоставени данни и информация за „заподозрени лица”.

Изданието посочва, че още миналата седмица в Гърция са пристигнали френски тайни агенти, които участват в разследванията. Имало и данни, че през идващите седмици присъствието на представители на чуждестранни служби в Гърция ще се засили.

Гръцки представители коментират, че непрекъснатото напомняне на три конкретни случая във връзка с атентатите в Париж не е случайно. „Обстановката в Германия, Белгия и Франция, където войската се намира по улиците е военна. В тази рамка се полагат усилия за налагане на присъствието на чужди тайни служби в Гърция. Но нашите служби, които са натоварени с предотвратяването на асиметрични опасности се отзовават напълно на своята задача”, посочва високопоставен полицейски офицер.

Задкулисните действия се аргументират също с предполагаемия престой на организатора на нападенията в Париж Абделхамид Абаауд в Атина. Според некласифицирана информация на американската Служба за национална сигурност NSA европейски тайни служби са предупредили, че Абааунд се е намирал в скривалище в гръцката столица. Представител на гръцките служби обаче отрича наличието на подобни сведения от NSA пред „Етнос” и припомня, че гръцките сили за сигурност са следели много от близо джихадисткото ядро, което се смята за организатор на нападенията в Брюксел по-рано тази година.

В същото време вероятните промени на Шенгенското споразумение и намеренията за затваряне на границите на страните на Балканите безпокоят сериозно гръцката полиция. Нейни представители смятат, че „ако границите на европейските страни бъдат затворени или настъпи промяна в условията на Шенгенското споразумение вероятността Гърция да се превърне в „черна кутия” (black box) е много висока”, тъй като хиляди бежанци и имигранти ще бъдат блокирани в страната и опасността те да се радикализират ще нарасне в пъти.

Службата за борба с тероризма и Националната разузнавателна служба остават в състояние на най-висока готовност по островите и в Атина, където пристигат фериботите, с които се придвижват бежанците. До момента не са разкрити организирани крайни ислямистки елементи, които биха могли да прераснат в бойци или членове на мрежи за подкрепа на джихадистите с изключение на „безвредни” заподозрени лица като двамата заловени в Кос миналата седмица.

Решението на македонските власти да ограничи преминаването на бежанци през общата граница вече предизвика раздуване на временния лагер край село Идомени. „Ако ситуацията не се промени и стане постоянна, големи части от имигрантския поток ще останат в Гърция. Някои от тези хора може да се окажат лесни жертви на привържениците на „Ислямска държава”. Опасността от радикализация ще бъде тук”, подчертават източниците на „Етнос”.

Категории: Политика чуждестранни тайни служби острови в Егейско море джихадисти Служба за борба с тероризма Гръцка разузнавателна служба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus