Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА готова за сблъсък с кредиторите

27 Март 2015 / 17:03:16  GRReporter
1534 прочитания

С всеки изминал ден наближава краят на срока, в който гръцкото правителство трябва да изпрати на кредиторите списъка с предвидените реформи. Едновременно с това членове на кабинета оставят открита възможността за разрив, ако не се стигне до споразумение с европейските партньори.

Финансовият министър Янис Варуфакис започна първи тази опасна игра, когато поиска – къде на шега, къде наистина – от жител на Ханя да подкрепи СИРИЗА и „след разрива“.

Това негово изказване предизвика объркване сред политическите партии и тревога сред общественото мнение. От СИРИЗА обаче отговориха, че Варуфакис е имал предвид скъсването с корупцията, корпоративните интереси и престъпните схеми.

Евклидис Цакалотос: Готови сме за разрив с кредиторите

И докато шумът около репликата на Варуфакис в Ханя, на остров Крит, все още не беше утихнал, днес гръмна друга бомба от страна заместник-министъра по международните икономически отношения Евклидис Цакалотос, който заяви, че «нарочно създаваме неяснота, за да знаят, че сме готови за разрив». В интервю за Star и журналистката Попи Цапаниду Цакалотос посочи, че «техническите екипи са възприемали мерките от меморандума като „своя рожба“», и поясни, че приоритет на правителството е изплащането на пенсиите и заплатите.

«Не можем да вземаме рецесионни мерки», подчерта Цакалотос уточнявайки, че с партньорите «е постигнато съгласие, че мерките, от които се нуждае страната, са структурни, данъчни мерки». Заместник-министърът по международните икономически отношения добави, че «големият въпрос в областта на данъчното облагане е, че не успяваме да съберем ДДС», и отбеляза, че увеличението на ДДС на островите няма да подпомогне икономиката.

По отношение на единния данък върху недвижимите имоти Цакалотос заяви, че той ще бъде отменен и през 2015 гърците ще платят данъка, който ще го замени. Все пак заместник-министърът уточни, че единният данък в момента «не е включен в списъка с реформите, които обсъждаме».

Никос Вуцис: Работим, за да не се стигне до разрив

Същевременно министърът на вътрешните работи Никос Вуцис изрази увереност, че «ще бъде постигнато честно споразумение» с европейските партньори, като добави, че от страна на правителството ще са нужни много усилия.

Пред радио Real FM Вуцис коментира сценариите за възможен разрив с кредиторите, като поясни, че «ние не си играем с подобен разрив, пожелаваме си да не се стигне до такъв, и работим в тази посока». Министърът на вътрешните работи добави, че става въпрос за политическо противопоставяне, тъй като отсрещната страна не иска тактиката на строгите икономии да бъде заменена от друга политика.

Помолен да коментира хода на преговорите, Вуцис спомена, че позицията на кабинета е отбранителна, и уточни, че гръцкото правителство ще пристъпи към „реформи, които носят нашия знак. Ако има натиск, за какъвто аз не зная, в областта на трудовите отношения, съкращения и др., ясно е, че кабинетът няма изобщо да обсъжда подобни въпроси».

«Нямаме никаква възможност за растеж»

Продължавайки в същия дух министърът изрази опасенията си и относно перспективите за икономически растеж на страната, като заяви: «Едно нещо постоянно ме тревожи, и то е, че до лятото няма възможност да се проведе дискусия за икономически растеж и възстановяване на производството. Дори в най-доброто споразумение, което ще подпишем, за мост до лятото, няма да имаме никаква възможност за растеж».

И накрая Никос Вуцис описа една ситуация на едностранни действия, извършвани от отсрещната страна, като обясни, че «ние едностранно плащаме всеки транш на фондовете, докато на нас едностранно не ни се отпускат финансови инжекции от онези 1,2 милиарда евро, които ни дължат, печалбите на европейските банки не ни ги дават едностранно».

„Червените линии“ на правителството в списъка с реформи

Така наречените червени линии, според правителствените среди, могат да се обобщят по следния начин:

Осигурителна система: Атина уточнява, че няма намерение да обсъжда увеличаване на пенсионната възраст на 67 години.

Трудово-правни въпроси: Няма да има мерки за орязване на заплати и пенсии, нито мерки за по-нататъшна дерегулация на пазара на труда.

ДДС: Икономическият щаб на кабинета не възнамерява да обсъжда други скали на ДДС, различни от съществуващите.

Приватизация: В правителството са твърдо против разпродаването на държавно имущество. В тази посока говорят за публично-частни партньорства с цел икономически растеж.

Структурни въпроси: Ηезависимостта на Главния секретариат за публични приходи е въпрос, на който настояват кредиторите, и е желан и от правителството. И обратното,  все още неизвестни са промените, които ще трябва да бъдат извършени в щатната таблица на държавните служители.

Фотис Кувелис: Списъкът не включва рецесионни мерки

Категории: Гърция кредитори списък с реформи европейски партньори разрив
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus