Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА и Нова демокрация губят популярност, Златна зора задържа третото място

29 Ноември 2015 / 12:11:51  GRReporter
761 прочитания

Два месеца след изборите правителството проявява първите признаци на умора и спад в популярността, според социологическото проучване на Kapa Research, извършено по поръчка на вестник «Вима».

Едновременно с това мнозинството от гърците се обявяват „за” сформирането на едно общо правителство, включващо представители на всички парламентарни партии, а ако днес се проведат избори, само пет партии щяха да влязат в парламента.

По-конкретно, на въпроса какво трябва да направи премиерът, ако при следващи избори правителството загуби своето мнозинство, 37,8% се обявяват за съставянето на общо правителство с участието и на Нова демокрация. 25,8% са за оставка и обявяване на избори, а 23,5% предпочитат премиерът да си сътрудничи с центристките партии от опозицията като ПАСОК, Потами и Съюза на центристите.

На въпроса за коя партия е най-вероятно да гласуват, ако днес се проведат парламентарни избори, 18,4% от респондентите посочват СИРИЗА. Следват Нова демокрация с 14,9%, Златна зора с 5,6%, ПАСОК-Демократичната левица с 4,5%, Комунистическата партия с 4,4%, Съюзът на центристите с 2,3%, Потами с 2,2%, Независимите гърци с 2,1% и Народно единство с 1,9%. 18,2% са отговорили, че няма да гласуват, 15,9% - че все още не са решили, а 6,1% биха пуснали бяла или невалидна бюлетина.

Спадът в популярността на правителството се отразява и на популярността на Алексис Ципрас, макар че той продължава да бъде смятан най-подходящ за премиер от 41,8% от респондентите срещу 28,5% за Евангелос Меймаракис. Над 65% от участниците в проучването обаче оценяват отрицателно всички ключови решения на правителството от януари до днес. По-конкретно, провеждането на референдума през юли оценяват отрицателно 63,9% от респондентите, провеждането на предсрочните избори през септември – 68,9%, споразумението за третия меморандум – 70,2%, повторното съставяне на правителство с участието на Независимите гърци – 71,4%, а сблъсъка с кредиторите, воден от бившия финансов министър Янис Варуфакис – 63,8%. Критика отправят обаче гражданите и към Нова демокрация, като 39,2% от тях смятат, че партията ще последва съдбата на ПАСОК, а 36,5% - че Нова демокрация преживява дълбока криза и ще ѝ трябва много време, за да се съвземе.

 

Категории: социологическо проучване Kapa Research популярност СИРИЗА Нова демокрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus