Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА не се плаши от Grexit

18 Юни 2015 / 16:06:42  GRReporter
1046 прочитания

Няколко часа преди критичното заседание на Еврогрупата в Люксембург, на което ще бъде обсъден финансовият проблем на Гърция заместник-министърът за социалното осигуряване Димитрис Стратулис заяви, че затрудненията за страната ако тя излезе от Еврозоната ще бъдат краткосрочни.

По-конкретно в изявленията си в сутрешния блок на телевизия Mega той посочи: „Кредиторите ще пострадат много повече от Гърция при евентуален Grexit. Хората не трябва да се притесняват. Ще имаме затруднения за няколко месеца, но след това всичко ще бъде наред”.

Стратулис увери, че правителството се е погрижило да предприеме „всички онези мерки, от които след кратките трудности Гърция ще може да поеме отново по пътя на развитието и надеждата”. След това беше категоричен, че ако Атина не изплати заемите си към МВФ в края на месеца „самите кредитори ще заявят, че това не представлява кредитно събитие”, както и че въпросът в същността си е идеолого-политически.

По-рано депутатът от СИРИЗА и преподавател в London School of Economics Костас Лапавицас посочи, че при излизане от Еврозоната и въвеждане на драхмата нейното съотношение с еврото ще е едно към едно. Той поддържа позицията, че единственият начин Гърция да превъзмогне финансовите затруднения е да въведе национална валута още от 2010, а преди два месеца заяви открито, че това ще доведе до ограничение в движението на капитали и купонна система за храни, горива и медикаменти.

В същото време, в интервю за BBC заместник – министърът на финансите и отговорник за международните икономически отношения Евклидис Цакалотос посочи, че ако правителството не успее да постигне устойчив план за развитие, то трябва да свика референдум на тема оставане или напускане на еврозоната. И това, защото според него то няма изрично нареждане от страна на народа, за да изведе страната от европейския валутен съюз.

От друга страна обаче Цакалотос предупреди, че излизането на Гърция от Еврозоната може да постави началото на края на общия пазар. „Ако Гърция излезе от Еврозоната еврото ще се срине”, заяви той.

В други свои изявления днес Цакалотос каза, че без финансова помощ Гърция няма да е в състояние да изплати задълженията си към МВФ на 30 юни.

Малко преди началото на днешното заседание на Еврогрупата в Люксембург Лагард беше категорична, че Атина трябва да изплати сборната сума от над 1,5 милиарда евро на конкретната дата. „В противен случай  Гърция ще е фалирала спрямо МВФ. Надявам се това да не се случи”, допълни тя.

Според Лагард МВФ продължава да участва в преговорите с Гърция, като подчерта, че неговото изискване е провеждането на пенсионна реформа „с умен подход”. По думите ѝ преговорите могат да продължат интензивно ако гръцката страна внесе нови предложения.

Категории: Политика излизане от Еврозоната Grexit гръцки фалит изплащане на заемми към МВФ Костас Лапавицас Евклидис Цакалотос Кристин Лагард
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus