Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА отписва дълга с телевизионни реклами

08 Април 2015 / 14:04:41  GRReporter
1061 прочитания

Нова буря от остри реакции от страна на опозицията предизвика разпространяването на телевизионни спотове, имащи за цел популяризирането на инициативата на председателя на парламента да бъде създадена Комисия за истината за държавния дълг. Вчера по време на пресконференция Зои Констандопулу представи данни за състава и планираните дейности на тази Комисия през следващите два месеца.

Спорният телевизионен спот, започващ с логото на гръцкия парламент, съдържа лозунги като «искам да науча истината», показва, че дългът се е увеличил в годините на меморандума и завършва с думите «Провери го – Отпиши го».

Фактът, че „отписването“ на дълга се споменава посредством Комисията, ръководена от председателя на парламента, е особено важен, като се има предвид, че управляващата партия, член на която е Зои Констандопулу, официално е изоставила тази реторика. Известни са непрекъснатите изявления на премиера и на ключови министри, които обещават, че страната ще изпълни своите задължения към кредиторите.

Говорителят на Нова демокрация Костас Карагунис говори за «жалка партийна пропаганда, която е директна обида за демокрацията». «Парламентът не е пропаганден инструмент на еднопартийна държава, нито инструмент за партийна пропаганда», добавя Карагунис.

Депутатът от партията Потами Христина Тахяу зададе въпрос по време на парламентарния контрол, с който иска да бъдат оповестени публично както разходите за функционирането на въпросната Комисия, така и информацията кой е одобрил и платил за създаването на рекламните спотове.

«Зои Констандопулу е превърнала парламента в инструмент за рекламиране на нейния личен дневен ред, а телевизионния канал на парламента – в личен пропаганден инструмент», се отбелязва в съобщение на ПАСОК.

Самата Зои Констандопулу заяви по време на вчерашната пресконференция: «Не зная какво точно ги подразни. Рекламният спот не е в тежест нито на парламента, нито на неговия телевизионен канал». Председателят на парламента използва тази пресконференция, за да отвърне на критиките, отправяни от политическите ѝ опоненти, като говори за «клевета и очерняне»: «Комисията няма от какво да се плаши. Готови сме да се справим с всичко това. Не е изненада фактът, че тази Комисия, преди още дори да бъде създадена, предизвиква реакцията на онези, които чувстват, че са застрашени», заяви тя и отново насочи критиката си към представителите на медиите. По отношение на публикациите, поставили въпроса за разходите около функционирането на Комисията, Зои Констандопулу подчерта, че членовете ѝ не получават възнаграждение и се покриват само разходите им за пътуване, квартира и храна. Тя добави също така, че цената на стая е 90 евро, вместо 130 евро, плащани за нощувките на чуждестранните гости по време на гръцкото председателство на Европейския съюз.

 

 

Категории: рекламни спотове Комисия за истината за държавния дълг Зои Констандопулу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus