Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА отстъпи от основното си предизборно обещание

03 Февруари 2015 / 13:02:33  GRReporter
2001 прочитания

СИРИЗА отстъпи от основното си предизборно обещание, което бе отписването на гръцкия държавен дълг. Това стана ясно от изявленията на финансовия министър Янис Варуфакис пред икономическото издание Financial Times.

Той представи плана за действие на гръцкия кабинет, който се очаква да представи на колегите си на заседанието на Eurogroup в четвъртък. Той включва:  Първо, издаване на облигации, чието изплащане ще е свързано с икономическия ръст и които ще бъдат заместени от европейски заеми и второ, замяна на облигациите, които притежава Европейската централна банка с безсрочни облигации.

В интервюто Варуфакис посочи още, че Гърция ще поддържа първичен бюджетен излишък от порядъка на 1-1,5 на сто от Брутния вътрешен продукт, „дори ако това означава да не спазим някои от предизборните си обещания”, както посочи Варуфакис. Сред ангажиментите, които гръцкото правителство е готово да поеме е и провеждането на „дълбоки реформи в държавния сектор и борба срещу укриването на данъци с цел богатите гърци, които не плащаха данъци през изминалите години да платят”.

В замяна Атина се готви да поиска от кредиторите си програма – „мост” с 4-месечна продължителност с цел Европейската централна банка да осигурява ликвидност на гръцкия пазар. Според Варуфакис в сумата няма да бъде включен траншът от 7,2 милиарда евро, а 1,9 милиарда от печалбите на ЕЦБ. В допълнение той подчерта, че Атина ще настоява за преразглеждане на спасителната програма „от нулева позиция” и няма намерението да се оттегли от това свое искане.

Новината, че правителството на СИРИЗА се оттегля от основното си предизборно обещание предизвика стотици реакции в гръцките медии и социалните мрежи. Много публикации определиха този ход като завой на 180 градуса. Факт, който принуди финансовия министър да издаде съобщение, „за да разсее погрешните интерпретации относно изявленията му по време на срещата с инвеститори в Лондон”.

Опитите на кабинета да представи отстъплението продължиха и с днешните изявления на говорителя на правителството Гавриил Сакеларидис, който заяви в сутрешния блок на телевизия Антена: „Правителството не се е отметнало от обещанието си. Може би някои хора се раздразниха от това, но е факт”, посочи той и се аргументира с горепосочения план на Варуфакис, като заяви, че „отписването на дълга може да стане по различни технически начини и един от тях е този, който г-н Варуфакис описа по време на срещата си с инвеститорите в Лондон”.

Опитът на правителството да представи по свой начин очевидния завой по въпроса за дълга бе отразен в гръцкия печат със заглавията:

„Замяна, а не отписване на дълга е искането на Гърция към кредиторите” ,

„Планът на Варуфакис за намаляването на дълга без отписване – „Облигациите за развитие” и … „безсрочните бонове”,

„Управление на дълга без „отписване”,

„Сътресения в правителството за отписването на дълга”.

Категории: Политика гръцки държавен дълг СИРИЗА предизборни обещания Янис Варуфакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus