Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА ще решава съдбата и на интерконектора

20 Април 2015 / 16:04:40  GRReporter
1118 прочитания

В сряда гръцкият министър на реконструкцията на продуктивността, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис ще се намира в София във връзка с проекта „Вертикален газов коридор”. В българската столица ще се проведе заседание на енергийните министри на Гърция, България и Румъния относно изграждането на интерконекторната връзка, която ще пренася природен газ от функциониращия газопровод на гръцката компания ДЕСФА, както и от газопровода TAP към България и Румъния. TAP е все още в процес на изграждане и се очаква да започне да пренася газ от Азербайджан към Европа през 2019.

Във връзка с предстоящата среща днес министър Лафазанис се е срещнал с посланичката на България в Атина Емилия Кралева, съобщи гръцката информационна агенция AMNA.

Гръцко-българския интерконектор IGB ще е основна част от „Вертикалния газов коридор” и се предвижда да свързва гръцкия град Комотини със Стара Загора.

Планира се той да пренася 3-5 милиарда куб.м. природен газ на година. Изграждането на интерконектора е предвидено да започне в началото на 2016. Той е един от приоритетите на Европейския съюз в енергийната му политика.

Сред въпросите, които ще бъдат обсъдени по време на тристранната среща ще бъде и финансирането на проекта.   

Категории: Икономика природен газ интерконектор България Гърция енергетика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus