Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА ще сменя управителя на Банката на Гърция

18 Юни 2015 / 11:06:00  GRReporter
1281 прочитания

Докладът на управителя на Банката на Гърция Янис Стурнарас, в който той предупреждава, че вероятен неуспех да се сключи споразумение с кредиторите може да изведе Гърция извън Еврозоната, а след това и от Европейския съюз настрои срещу него целия кабинет и СИРИЗА.

„Правителството уважава независимостта на централната банка и това, което иска е и централната банка да уважава неговата независимост”, заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис в политическо ток шоу. Според него в доклада на Стурнарас се съдържат детайли, които са извън рамката на ролята на Банката на Гърция.

По думите на Сакеларидис докладът очевидно е предизвикал проблеми по отношение на това доколко главният банкер гарантира стабилността на гръцката банкова система. „Въпросът не е дали г-н Стурнарас изпитва респект към кабинета, а доколко в качеството си на институция полага усилия за осигуряването на стабилност и доверие от страна на гражданите към банковата система, за които е отговорен”, посочи той и отговори на въпроса дали правителството има доверие на Янис Стурнарас по следния начин: „Когато се критикува правителството на Андонис Самарас, тази критика очевидно засяга и г-н Стурнарас. Той не се е превърнал в „свещена крава” в момента на назначаването си за управител на Банката на Гърция. От тази си позиция той е задължен да гарантира стабилността на банковата система […] Доверието ни към г-н Стурнарас е пряко свързано със степента, до която той изпълнява коректно своите задължения”.

В коментар за решението на председателя на парламента Зои Констандопулу да върне доклада на с аргумента, че бил предоставен в електронен, а не в писмен вариант, правителственият говорител посочи: „Г-жа Констандопулу е председател на парламента и от този пост има правото да действа по какъвто начин сметне за добре”. Сакеларидис каза, че на нейно място вероятно не би реагирал толкова остро, но допълни, че е съгласен със същността на позицията на Констандопулу: „Не става дума за това, че г-н Стурнарас е оспорил политиката на правителството. Но мнението ми е, че той надхвърли ролята си на гарант за стабилността на банковата система”.

Заслужава да се отбележи, че това не е първият път, когато председателката на гръцкия парламент се държи наставнически и превишава границите на своите пълномощия. Съвсем наскоро тя се „скара” на полицейски началник, че не е позволил на група протестиращи да влязат в парламента. След това забрани на полицаите от отрядите за борба с масовите безредици да влизат в парламента, за да ползват тоалетната и нареди на охраняващите сградата техни колеги да носят цивилно облекло.

В същото време зачестиха и нападките, че тя използва телевизията на парламента като средство за лична реклама. По собствена инициатива Констандопулу учреди парламентарна комисия за разследване на гръцкия държавен дълг, за разследването на германските военни репарации, а начинът, по който протече изслушването на новото ръководство на държавните радио и телевизия ЕРТ ѝ добави прозвището „маккартка”.

На действията на Зои Констандопулу срещу управителя на Банката на Гърция се противопоставиха проевропейските опозиционни партии. Според говорителя на Нова демокрация „правителството гони призраци с цел да скрие собствената си неспособност да се справи със ситуацията в продължение на 100 дни. „Виновни са партньорите, кредиторите, Институциите (както правителството нарича надзорната Тройка – б.а.), основната опозиционна партия, опозицията като цяло, медиите, управителят на Банката на Гърция, директорът на комисията по ценни книжа и стоковите борси, дори и представители на държавни институции. Във всеки случай те не са виновни за нищо. Всичките им действия са правилни…Кой ли е наред сега?”, заяви говорителят на партията Костас Карагунис.

В същия дух партия Потами (Реката) посочва, че „правителството е намерило своя нов вътрешен противник”. Според нея обаче ако зад нападките срещу Янис Стурнарас се крие намерението на кабинета да смени управителя на Банката на Гърция, това трябва да стане явно, а не със задкулисни игри.

От ПАСОК подчертаха, че независимостта на Банката на Гърция е основно правило в икономическото управление на Еврозоната.

В същото време депутатката от СИРИЗА, а съвсем доскоро от Независимите гърци Рахил Макри заяви, че ще подаде съдебен иск срещу Янис Стурнарас за всяване на страх от Grexit. Тя призова прокуратурата „да започне разследване за наличието на преднамереност във всички изявления, които поставят под риск стабилността на гръцката банкова система и тласкат по пряк и непряк начин гражданите към панически действия”.

Преди изборите същата депутатка предложи Гърция да реши финансовия си проблем като отпечата сама 100 милиарда евро. Във вчерашното й съобщение се посочва, че гръцкият парламент е отхвърлил „изложеното на 47 страници предложение за по-нататъшно влошаване на гръцката икономика чрез рецесионни мерки и обричането на гръцкото общество да претърпи негативните последствия на хуманитарната криза”. Описаният от нея документ всъщност е предложението на гръцкото правителство към кредиторите в преговорите за постигане на споразумение. 

Категории: Политика гръцко правителство управител на Банката на Гърция председател на парламента Зои Констандопулу доклад за монетарното развитие на Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus