Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live СИРИЗА срина атинската борса

26 Януари 2015 / 13:01:59  GRReporter
1172 прочитания

Днес Атинската фондова борса започва работа със значителни загуби в резултат на масовите продажби, започнали само няколко часа след като стана известен резултатът от изборите в неделя.

По-конкретно в 11:05 ч., основният индекс се срина с 3,95% до 807,25 процентни пункта, докато оборотът е в размер на 35 милиона евро. Индексът FTSE25 е отчел загуби в размер на 5,26% до 252,67 процентни пункта, а банковият индекс – в размер на 8,90% до 87,46 пункта.

Атмосферата не напомня по нищо тази от петък, когато гръцкият пазар отчете впечатляващ скок в размер на 6,14%.

Все пак, както отбелязват местни анализатори, пазарът не че не е очаквал победата на СИРИЗА на изборите. Както отбелязват те, важна роля в днешното поведение на инвеститорите изглежда играят събитията на пазара на облигации, където доходността се увеличава значително, включвайки нови рискови премии за инвеститорите.

В следващите дни ще стане ясно какви са възможностите на страната да рефинансира дълга си, както и да удържи бюджета в рамките на фискалните цели. В зависимост от това гръцката фондова борса ще приспособи своя ход, оставайки един високорисков пазар, но същевременно и пазар с много атрактивни оценки.

На атинската борса акциите на Банка Пиреос се сринаха с 11,43% до 0,86 евро, тези на Eurobank – с 8,09% до 0,1590 евро, тези на Alpha Bank – със 7,73%, на Folli Follie – със 7,61%, и на Националната банка – със 7,53%. Загуби над 6% отчитат Телекомуникационната компания ОТЕ и Държавният тотализатор ОПАП, загуби над 3% отчитат MIG, Jumbo и Hellenic Petroleum.

Скок в доходността на 10-годишните облигации

Междувременно доходността на гръцките държавни облигации отбелязва истински скок след вчерашната победа на СИРИЗА. По-конкретно, доходността на 10-годишните облигации се увеличи с 23 базисни пункта до 8,733%.

Обещанията на СИРИЗА да сложи край на „затягането на коланите“ в Гърция и да предоговори условията на меморандума с кредиторите на страната, предизвикват безпокойство на международните пазари, които се страхуват от нова криза в еврозоната.

«Вотът срещу политиката на „затягане на коланите“ беше масов, но може би той няма да има никакво значение, тъй като на практика Гърция няма голям избор: тя трябва или да изпълни ангажиментите, поети пред надзорната тройка, или да излезе от еврозоната. Съмнявам се, че последното ще се случи, тъй като гърците наистина са изморени от непрекъснатите ограничения, но не и от статута на европейци», коментира водещият икономист на Saxo Bank.

Очаквайте подробности.

 

 

Категории: Атинска фондова борса избори победа СИРИЗА държавни облигации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus