Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Системни опити на правителството да цензурира медии и журналисти

10 Март 2015 / 13:03:59  GRReporter
2030 прочитания

Началото бе поставено не от кого да е, а от коалиционния партньор на Алексис Ципрас и министър на отбраната Панос Каменос. В една от поредните си заплахи, че правителството „няма да отстъпи, да се преклони и да престъпи това, което гръцкият народ му нареди” той заяви: „Когато си решен да отвоюваш справедливостта, си решен да стигнеш до края”. След това сравни края с взривяването на склада с барут в Сули от монах, който бил решен да не предаде мунициите на обсадилите селото османски войски през 1803.

Когато гръцки журналист изрази опасенията си, че тази крайна позиция може да доведе до подобен взрив, Каменос заяви: „Може все още някои телевизии, най-вече в региона на Пирея да не са взривени, но със сигурност бе взривено гръцкото семейство”.

В региона на Пирея се намира гръцката частна телевизия СКАЙ, която напоследък се намира често в полезрението на управляващите. Причината е, че в новините и предаванията ѝ се чуват и критични към политиката на правителството коментари, които очевидно дразнят СИРИЗА и Независимите гърци.

Преди седмица телевизията представи документ, разпратен до всички полицейски участъци в страната, по силата на който се променя изцяло имиграционната политика в страната. По-конкретно в него се посочваше, че полицията не трябва да арестува никой от влезлите незаконно в Гърция имигранти, както и че те ще получават документ за законен престой за срок от един месец. В рамките му имигрантите ще могат да решат дали ще заминат или ще останат в Гърция, след което ще им се предоставя разрешително за 6-месечно пребиваване в страната.

Новината предизвика бурни реакции. Заместник-министърът на обществения ред и защита на гражданите Янис Панусис обвини СКАЙ, че разпространява невярна информация. След това стана ясно, че той е бил разпратен от директора на службата по миграция на полицията по нареждане на сътрудничка на заместник-министъра по въпросите на миграцията Тасия Христодулопулу. Кризата за правителството приключи с преждевременното пенсиониране на директора на службата по миграция. Ден по-късно парламентарният представител на СИРИЗА и главен редактор на проправителствения вестник Авги Никос Филис обаче не пропусна да поклати пръст на СКАЙ в сутрешния блок на телевизията: „СКАЙ трябва да е по-внимателна. Не искаме да слушаме опасни неща за имигрантите”, каза той и уточни, че няма предвид предаванията, а новините на телевизията.

Следващата нападка срещу журналист бе насочена срещу Костас Ступас от икономическото издание capital.gr. По време на участието си в предаване той бе особено критичен към политиката на новото гръцко правителство, в резултат на което бе обвинен, че е „по-ужасен” и от германския таблоид Bild.

Разпалената дискусия в студиото явно ядоса и други привърженици на СИРИЗА, като колежката на Ступас Корина Василопулу, която го определи като „к… на кредиторите” в профила си в социалната мрежа Туитър. Тя допълни, че има същото мнение и за „всички други останали в capital.gr”. Заслужава да се отбележи, че Василопулу е сътрудничка на областния управител на Атика Рена Дуру и е била кандидат за областен съветник в бюлетината на СИРИЗА.

Финансовият министър Янис Варуфакис води своя собствена битка срещу медии и отделни журналисти всекидневно и на всички фронтове. Според източници в първоначалния вид на опровержението на ведомството относно интервюто му за италианския вестник Corriere della sera той дори го е определил като  „грандиозен пример за жълта публикация”. В окончателния текст, който бе публикуван на електронната страница на министерството изразът все пак липсва, но за сметка на това фигурира следния текст:

„През последните дни наблюдаваме случаи на системно изкривяване на изявленията на министъра на финансите от страна на част от медиите. Тези изкривявания, както и непрекъснатите информации, че съществува опасност Гърция да не може да изплати задълженията си към кредиторите са нарочни или неволни опити за подриване на добрия курс на преговорите на гръцкото правителство с институциите и неговите партньори”.

Варуфакис започна да критикува медиите, че представят невярна информация много скоро след назначението си, което обяви сам в личния си блог. Първа в списъка бе британската телевизия BBC, която обвини в представяне на неточни информации относно интервюто му в предаване на същата медия. В допълнение посочи, че водещата се е държала неучтиво към него.

След първото си участие в заседание на финансовите министри от Еврозоната, на което пожъна неуспех Варуфакис започна да съветва журналисти от световни медии как да пишат своите материали. „Бих ли могъл да Ви предложа да избягвате съмнителните аргументи, които са основани на още по-съмнителни сведения? Това е неприлично”, написа той в Туитър и в послание към директора на офиса на Financial Times в Брюксел Питър Шпигел. Ден по-рано и в същата социална мрежа Варуфакис „скастри” и журналиста на Wall Street Journal Саймън Диксън за намека му, че комуникацията между офиса на финансовия министър и този на гръцкия премиер е проблемна. Фактът, че и двата коментара липсват от профила на Янис Варуфакис вероятно има своето значение.

Категории: Политика правителство нападки медии Панос Каменос Янис Варуфакис СИРИЗА Костас Ступас телевизия СКАЙ международни медии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus