Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След S&P, и Moody's предупреждава за намаляване на кредитния рейтинг на Гърция

07 Февруари 2015 / 13:02:18  GRReporter
857 прочитания

Агенция Moody’s разглежда възможността за понижаване на кредитния рейтинг на гръцката икономика. В момента рейтингът на Гърция според агенцията е Caa1.

Според Moody’s, този ход отразява нарасналата несигурност, която ескалира по време на преговорите  между гръцкото правителство и неговите официални кредитори. Крайният резултат от тези преговори ще определи дали рейтингът на гръцката икономика ще бъде понижен.

Както твърдят от рейтинговата агенция, резултатите от преговорите може да имат отрицателни последствия за способността на страната да покрие нуждите от финансиране и ликвидност  и ще повлияят на обслужването на емитираните ценни книжа.

При преразглеждането на кредитния рейтинг ще се вземе предвид и способността на гръцкото правителство да осигури дългосрочно финансиране чрез разширяване или реформиране на действащата програма за подкрепа. Такова развитие на събитията вероятно би позволило на гръцките банки да за запазят достъпа си до финансовите операции на Европейската централна банка. 

Новото гръцко правителство показа ясно желанието си да промени основно условията на действащата програма. Според Moody’s, резултатите от преговорите са несигурни, както и способността на двете страни да постигнат споразумение, което да гарантира финансирането на Гърция.

Ако гръцкото правителство не постигне споразумение с официалните кредитори през следващите няколко седмици, вероятността от неплащане на кредитите ще се увеличи многократно. Без осигуряването на програма за подкрепа ще е много трудно да се покрият нуждите от краткосрочно финансиране, тъй като ликвидните резерви са много ниски.

Агенцията припомня и че забавянето на изплащането на транша от 7,2 милиарда евро, което първоначално беше планирано за миналата годината,  допълнително утежни проблема с ликвидността и увеличи проблемите пред финансирането на страната.

При това положение Moody’s разглежда подкрепата от страна на Европейската централна банка като определящ фактор  за способността на правителството да постигне възобновяване на издаването на гръцки съкровищни бонове.  Способността на местните банки да играят ролята на главни купувачи на съкровищни бонове обаче зависи от достъпа им до операциите на Европейската централна банка. Затова решението на банката от 4 февруари да  не осребрява гръцките държавни облигации е показателно.

Макар че неотдавнашната оценка на Качеството на портфолиата (AQR) от страна на Европейската централна банка завърши с извода, че гръцките банки са в действителност жизнеспособни, перспективата от увеличаване на риска от неплащане на кредитите може да накара банката да го преразгледа. Ако това се случи, гръцките банки може да изгубят достъпа си операциите за улесняване на рефинансирането, а това ще повлияе на способността на правителството да възобнови краткосрочните съкровищни бонове.

От кредитната агенция обаче твърдят, че  дори да бъде постигнато споразумение между Гърция и официалните кредитори, пак ще бъдат оценени вероятните последствия, както и евентуалните последващи промени във финансовата и бюджетната политика на страната. 

Moody’s отбелязва и че би могла да провери оценката на държавните облигации на  Гърция в случай на увеличаване на темповете на икономическата консолидация и на структурните промени, при  продължаване на икономическото развитие и запазване на голям първичен бюджетен излишък, както и при подобряване на бъдещата външна икономическа подкрепа и на политическата среда.

Припомняме ви, че вчера и рейтинговата агенция S&P пристъпи към намаляване на кредитния рейтинг на Гърция от Β на Β-, като запази успоредно с това страната в режим на отрицателен контрол (creditwatch negative). Този факт не изключва вероятността от ново понижаване на кредитния рейтинг.

 

Категории: Moody's кредитен рейтинг на Гърция намаляване преговори с кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus