Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След Сюзън Сарандън и Ай Уейуей подкрепи бежанците в Лесбос

02 Януари 2016 / 13:01:20  GRReporter
476 прочитания

Трагична хуманитарна криза, която надминава всичко, преживяно от него самия до момента като нарушаване на човешките права и унижаване на човешкото достойнство. Така световно известният китайски творец и хуманист Ай Уейуей определи кризата в Митилини.
 
На пресконференция в първия ден от Новата година, избран не случайно, а заради символиката, която носи, Ай Уейуей говори с вълнение за Гърция, която „отвори прегръдката си, за да приеме бежанците. Не да ги отхвърли. А да спаси живота им. Чувствам се много горд от това. Защото една страна защитава общочовешките ценности”.


 
„Потокът на бежанците никога не спира”, каза китайският творец. „Той не е нещо ново. Но в този момент, в Гърция, е придобил исторически измерения. Натискът е по-голям от всеки друг път. Но през 21-ви век не можем да позволим това да се случва”, добави той. „Трябва всички да разберат какво се случва в действителност, да помогнат на Гърция”. В същия момент „трябва всички да помогнат на бежанците да се сдобият с бъдеще”.
 
„Затова съм тук. Защото съм преживял такова драматично положение”, подчерта Ай Уейуей . Неговото пътуване до Митилини е внимателно подготвено, а преживяното тук го накара да отвори постоянно студио на острова, където тази година ще се срещнат студенти от Китай и Германия и ще работят заедно.
 
Ай Уейуей похвали доброволците и организациите, които са дошли на острова от цял свят. Но отбеляза липсата на добра организация и ограничените финанси, които отделя гръцката държава, за да се справи с положението.


Той определи като „късогледо” мнението, изказано от много хора в Гърция и в Европа, че е трябвало да се попречи на влизането на бежанците. „Късогледство е някой да се опита спре бежанците. Напротив, трябва всички да помагат на Гърция. Гърция не може сама да спре бежанците, а само да им помогне”, каза Ай Уейуей и добави: „Съгласен съм с това, което прави Гърция. Но се нуждае от помощта на Европа. Проблемът е на първо място световен, и едва на второ – европейски”. Китаецът осъди политиците, които „макар че разбират проблема, използват език, с който изразяват много негативни чувства. Хуманитарната криза трябва да бъде решена”.

Като творец, самият Ай Уейуей има за цел да информира колкото е възможно повече хора за случващото се на Лесбос и да използва всички форми на изкуството, всички социални мрежи. Той смята, че като човек на изкуството трябва да се ангажира, за да запознае световното обществено мнение с това, което се случва на острова. „Полагам усилия като човек, като гражданин, като творец. С творчеството си подкрепям най-важните човешки ценности”.
 
И защото изкуството е светлината в мрака, както каза китайският творец и хуманист, той разказа как в навечерието на Нова година заедно с екипа си е раздал соларни лампи на децата на бежанците, които плачели и се опитвали да заспят в мрака на палатките. „Палатките нямаха осветление. Решихме да предложим светлина в мрака. Започнахме да раздаваме лампи на децата. Те ги държаха запалени в тъмнината. Децата разбират всичко”, каза Ай Уейуей и добави „Това е изкуството. Светлината, която идва в мрака”.
 
Относно паметника, който смята да подари на община Митилини, Ай Уейуей отбеляза, че „паметниците са необходими, за да напомнят на хората. Това не е паметник на починалите, а е паметник, който ще почита тежките усилия, положени от хората”. Ще почита усилията на децата, на жените и мъжете, на старците, които „жертваха всичко за едно несигурно бъдеще. Това са хора, които идват при изключителни тежки условия, за да спасят живота си”, подчерта китайският творец.

Категории: Ай Уейуей Китай творец хуманист Лесбос Митилини бежанци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus