Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След тройката и институциите пристига Брюкселската група

12 Март 2015 / 12:03:03  GRReporter
903 прочитания

Гръцката преговорна група се завръща от Брюксел в Атина днес. На първата среща с представителите на институциите, както гръцките управляващи наричат отскоро кредиторите, стана ясно, че не съществува възможност за продължаване на преговорите без Гърция да предостави конкретни икономически данни.

Според кореспонденти на гръцки медии в Брюксел разговорите ще продължат следващата седмица, отново в белгийската столица. Междувременно техническите екипи на прекръстената на „Брюкселска група” тройка, които пристигат днес в Атина ще са събрали повече информация за фискалното състояние на страната. Те се очаква да се срещнат с ръководители, директори и главни директори от Сметната палата, както и с представители на министерствата.

Разговорите между Гърция и институциите започнаха със закъснение от две седмици. Целта е до Великден да бъде сключено споразумение на техническо ниво, тоест да бъде изготвен проектозакон, който да включва основните реформи. Ако той бъде гласуван от гръцкия парламент Атина ще може да очаква Eurogroup да позволи изплащането на част от последния транш от спасителната програма.

Източници от Брюксел посочват, че гръцката страна настояла преговорите да се проведат около предложението за 7 реформи, което финансовият министър Янис Варуфакис изпрати до председателя на Eurogroup Йерун Дайселблум миналия четвъртък. Представителите на институциите обаче разяснили, че разговорите трябва да обхванат всички описани в спасителната програма въпроси, а не само предложенията на Варуфакис.

Първото заседание се е провело вчера в 14:00 (местно време) в сградата „Charlemagne”, където се помещават икономическите служби на Европейската комисия и офисът на ръководителя на Брюкселската група Деклан Костело (представител на Европейската комисия в екипа). Смята се, че именно той е дал новото име на тройката още през май миналата година, предават гръцки кореспонденти в белгийската столица. В разговорите са участвали също представителят на Европейската централна банка Клаус Мазух и представителят на Международния валутен фонд Риши Гоял. За пръв път сред тях се е намирал и представителят на Европейския механизъм за финансова подкрепа (EFSF/ESM) Н. Гамариоли, който отговаря за Гърция.

От гръцка страна в срещата участвали главният секретар по въпросите на бюджетната политика в министерството на финансите Никос Теохаракис, както и членове на екипите на вицепремиера Янис Драгасакис, икономистката и бивша депутатка от ПАСОК Елена Панарити от екипа на Янис Варуфакис и сътрудници на заместник-министъра Евклидис Цакалотос.

Според източници от техническите екипи на Брюкселската група разговорите в Атина ще бъдат разделени на три категории и ще се проведат в срок от три седмици. Днес започва работа техническият екип, който ще се занимае с бюджетната политика, ще установи дали постигнатият миналата година първичен бюджетен излишък е наличен, ще уточни колко голяма е дупката в бюджета и дали ще е нужно да бъдат предприети допълнителни мерки.

Следващата седмица в Атина се очаква вторият екип, който ще се заеме с хода на структурните реформи, трудовото законодателство и приватизациите. Последният екип ще води разговори около състоянието на банковия сектор и необслужваните кредити. 

Категории: Политика преговори Брюкселска група тройка технически екипи Атина кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus