Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След вчерашната стачка – несигурност и нестабилност в Гърция

05 Февруари 2016 / 13:02:28  GRReporter
1447 прочитания

Общата стачката от вчера нанесе сериозен удар върху СИРИЗА. Правителството вече е изправено директно пред дилемата дали ще настоява за прилагането на договореностите с кредиторите, или под натиска на избирателите си ще бъде повлечено от ново отлагане и резерви с всички последствия от това за гръцката икономика.

Премиерът и основната правителствена група изглежда са избрали своя лагер. Всички изявления, както и уверенията им към партньорите и кредиторите, показват намерения за компромиси в преговорите, дори по трудните въпроси, като промените в пенсионно-осигурителната система. Общото чувство е, че Алексис Ципрас е избрал да направи всичко необходимо, за да приключи първото оценяване за изпълнението на програмата и заедно с това да се реши кризата с имигрантите и бежанците, която е ключова за европейските партньори.

По време на срещата в Лондон посланието на германския канцлер Ангела Меркел към гръцкия министър-председател бе ясно: „приключете с оценяването и ще се справим с мащабната бежанска криза”.

Всички, които следят развитието на събитията в Европа, са наясно, че това е новият голям проблем, пред който е изправен Старият континент от Швеция до Гърция и от Португалия до Полша.

В този смисъл общо е убеждението, че изправеният пред вътрешни проблеми Ципрас няма много голям избор. Не може да избяга, защото ще загуби властта и ще изчезне от политическия хоризонт. Най-вероятно е да потърси някакъв компромис с партньорите, надявайки се, че ще може да го прокара и вътре в страната си.

Както изглежда той ще намери някакво решение за пенсионно-осигурителната система, дори и да се наложи да пожертва министъра по заетостта, за да може спокойно да посрещне големия европейски натиск във връзка с бежанската криза.

Всичко показва, че кризата и опитите за нейното преодоляване ще се пренесат в парламента. Там ще станат ясни загубите за правителството, както и дилемите на опозицията.

Лошото е, че Гърция ще бъде потопена за най-малко още два месеца в нестабилност, несигурност и вътрешни конфликти, с всички възможни последствия за гръцката икономика.

 

 

Категории: стачки бежанска криза европейски партньори кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus