Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Следващите ходове на Ципрас

21 Септември 2015 / 13:09:25  GRReporter
878 прочитания

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който спечели убедително вчерашните предсрочни избори в Гърция, ще получи мандат да сформира кабинет през следобедните часове днес. Веднага след това, вероятно около 20:00 тази вечер, той ще положи клетва като нов министър-председател на Гърция.

До момента преговорите за състава на новия кабинет текат усилено, като новите министри се очаква да положат клетва утре. Правителството отново ще е коалиция между радикалната левица СИРИЗА и клонящите към крайната десница Независими гърци, които влязоха в парламента с 3,69 на сто от вота и заемат 10 депутатски места. Още снощи от изявленията на Ципрас стана ясно, че има „другарски отношения” между него и лидера на партията Панос Каменос.  

По всичко изглежда, че много от министрите в бившето правителство ще се озоват в същите ведомства. Това важи за бившия държавен министър Никос Папас, бившия министър на реорганизацията на производството, енергетиката и околната среда Панос Скурлетис, бившия министър на вътрешните работи Никос Вуцис и бившия министър на икономиката Георгиос Статакис. Бившият министър на заетостта Георгиос Катругалос също може да се върне на поста си. Според други източници не е изключено той да оглави министерството на държавното управление.

Въпреки че в медиите се появиха информации, че служебният министър на финансите Георгиос Хуляракис може да заеме същия пост в новия кабинет, от СИРИЗА посочват, че това ще се случи само ако предишният финансов министър Евклидис Цакалотос не приеме предложението да се върне във ведомството. В противен случай „никой няма да го премести”, посочват от щаба на радикалната левица.

Уличеният в корупция бивш държавен министър и координатор на работата на правителството Алекос Фламбурарис се очаква отново да е в кръга от най-близките сътрудници на Алексис Ципрас. Със сигурност министерски места ще заемат и бившият министър на външните работи Никос Кодзиас, на корабоплаването Теодорос Дрицас, на правосъдието Никос Параскевопулос, на спорта Ставрос Контонис, на здравеопазването Панайотис Курублис, на културата Никос Ксидакис, бившата правителствена говорителка Олга Геровасили и други.

Начело на министерството на миграцията се очаква да остане служебният министър Янис Музалас. Все още не е ясно дали бившата министърка Тасия Христодулопулу, която стана обект на остри критики за политиката си в  управлението на миграционната и бежанската вълна, ще участва в новия кабинет.

Няма яснота около личността, която ще оглави министерството за защита на гражданите и обществения ред, като се има предвид големия вътрешнопартиен натиск в СИРИЗА за отстраняването на предишния министър Янис Панусис от този пост.

Като вероятен председател на парламента  се очертава бившият вицепремиер и координатор на икономическата политика на кабинета Янис Драгасакис. Съществуват информации, че на този пост може да се озове и Никос Вуцис.

От страна на Независимите гърци също не се очакват промени. Техният лидер Панос Каменос най-вероятно ще се върне начело на министерството на отбраната, Елена Кунтура – в министерството на туризма, а Мария Коля-Царуха – в министерството на Македония и Тракия.

Според източници още снощи Алексис Ципрас предложил на лидера на ПАСОК Фофи Генимата сътрудничество на ниво парламентарна подкрепа по различни въпроси. Тя обаче отговорила, че „условията не са подходящи за подобно сътрудничество”, както и че партията ѝ предпочита да бъде „креативна опозиция”.

По-положителен по отношение на сътрудничество в бъдеще бил отговорът на лидера на Демократичната левица Атанасиос Теохаропулос. Партията взе участие в изборите в коалиция с ПАСОК и успя да излъчи него като депутат.

От Потами са по-скоро негативни по отношение на вероятно парламентарно сътрудничество със СИРИЗА и Независимите гърци. Късно снощи лидерът на партията Ставрос Теодоракис писмено честитил победата на Алексис Ципрас, но от досега известните информации проведените до момента разговори не са довели до позитивен резултат.

Във всички случаи Алексис Ципрас ще поиска подкрепа от страна на всички политически сили по въпроса с уреждането на държавния дълг. В същото време се очаква да учреди Национален съвет по европейските въпроси и външната политика, в който ще участват представители на всички парламентарни сили.

Веднага след приключването на предвидените в гръцката конституция процедури, новият гръцки премиер ще започне премиерската си работа с участие в извънредното заседание на Европейския съвет за управлението на бежанската вълна към Европа. Той ще представлява и кипърския президент Никос Анастасиадис, който е на официално посещение в САЩ.

В неделя Алексис Ципрас ще присъства на общото събрание на ООН в Ню Йорк. В рамките му е вероятно да се срещне неформално с президента на САЩ Барак Обама. 

Категории: Политика Алексис Ципрас ново правителство коалиция с Независимите гърци министерски съвет опозиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus