Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Слухове за референдум на 7 юни

11 Май 2015 / 14:05:17  GRReporter
781 прочитания

Въпреки оптимистичните очаквания на гръцкия кабинет, че на днешното заседание на Eurogroup ще се чуят позитивни оценки за хода на преговорите с кредиторите, все повече министри и представители на СИРИЗА твърдят, че е вероятно да се проведе референдум.

Някои от тях дори посочват конкретни дати, като най-вероятната е 7 юни. Тя е подходяща, защото спазва предвидения в конституцията срок от един месец за свикването на референдум за критични национални въпроси от президента след решение на парламента.

В допълнение 7 юни е неделя. В конституцията се предвижда още, че гласуването започва в 07:00 завършва в 19:00.

В същото време според резултатите на изследване, проведено от агенцията за социологически проучвания MRB за сметка на вестник Real news 58,8 на сто от гърците са на мнение, че ако правителството успее да сключи справедливо споразумение с кредиторите то трябва да бъде ратифицирано от парламента, 28,8 на сто се обявяват за провеждането на референдум и 5,8 на сто искат предсрочни избори. Ако обаче споразумението предвижда прилагане на всички мерки, които изискват кредиторите, 42,6 на сто от гърците искат да се проведе референдум, 37 на сто -то да бъде ратифицирано от парламента и 11,3 на сто – предсрочни избори.

До момента обаче нито премиерът, нито някой от членовете на кабинета не е уточнил кой би могъл да бъде въпросът, който може да бъде поставен пред гръцките граждани на вероятен референдум. Дали ще им бъде поставена дилемата да изберат между еврото и драхмата или ще бъде въпрос като: „Партньорите ни изискват нови фискални мерки. Съгласни ли сте?”. И в двата случая гърците ще трябва да отговорят с „да” или „не”.

Гръцки медии посочват, че на вчерашното заседание на правителствения съвет е било решено, че ако оценката на Eurogroup не е позитивна и в резултат на това не бъде възстановено отпускането на ликвидност от страна на Европейската централна банка Атина няма да плати заема в размер на около 780 милиона евро към Международния валутен фонд във вторник.

„Искаме да бъде подчертан постигнатият досега значителен напредък в преговорите. Но във всички случаи постигането на каквото и да е споразумение трябва да е в рамките на волята на народа, който ни избра”, са били точните думи на премиера Алексис Ципрас, отправени както към кредиторите, така и към вътрешността на СИРИЗА.

Някои правителствени представители дори са на мнение, че Атина така или иначе не трябва да изплати заема и по този начин да покаже в колко затруднено положение се намира.

В тази ситуация предложението за провеждане на референдум ако правителството не успее да стигне до споразумение с кредиторите излезе отново на преден план и разединява както правителството, така и СИРИЗА.

В полза на провеждането му се обявяват държавният министър и съветник на премиера Алекос Фламбурарис, министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, социалният министър Панос Скурлетис, заместник-председателят на парламента Алексис Митропулос и парламентарният представител на СИРИЗА Никос Филис.

Против са заместник – министърът на икономиката Георгиос Статакис, здравният министър Панайотис Курублис, министърът на отбраната Панос Каменос и депутатът Димитрис Пападимулис.

Категории: Политика гръцко правителство референдум кредитори заседание на Eurogroup споразумение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus