Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Солун се подготвя за бежанска вълна

12 Септември 2015 / 15:09:09  GRReporter
1173 прочитания

Есента в централна Европа не притежава сладката меланхолия и мекия климат на Средиземноморието. Температурите падат рязко, дъждът се превръща във сняг, нощите са негостоприемни за онези, които са принудени да спят по паркове и площади или да ходят с дни и седмици.

Това е добре известно на хилядите бежанци, които се движат по маршрута Идомени-Скопие-Белград-Унгария и бързат да стигнат до крайната си дестинация преди да дойде зимата и да бъдат хванати в капан някъде в Сърбия, Македония, или пък Солун. Градът вече се подготвя да посрещне първите от тях.  Според информации на вестник Катимерини, за тази цел вече да прехвърлени 120 контейнера, които ще бъдат разположени е Дендропотамо и в Неа Анхиалос. Там те ще бъдат използвани за жилища на бежанците.  „Нека да нямаме илюзии, Солун няма как да остане настрани. Които не могат да продължат, ще се съберат в Солун и ще чакат възможност да продължат. Въпрос на време е корабите да започнат да докарват бежанци на пристанището в Солун, както в Пирея. Градът трябва да се подготви и да приеме идеята за настаняване на бежанци”, казва за вестника добре информиран източник.

Бежанците бързат и по още една причина: унгарците обявиха, че от началото на следващата седмица ще започнат да прилагат по-строги закони, включително и затвор, за онези, които влизат незаконно в страната, и ще подсилят желязната ограда. Едновременно с това, армията им започна учения на границата със Сърбия с идеята да разположи силите си по граничната линия. А Македония, както заяви министърът на външните работи Никола Попоски, проучва възможността за изграждането на желязна ограда по границата с Гърция.

 И така възниква въпросът какво ще стане с десетките хиляди души, ако македонското правителство затвори границите си, а нивото на снежната покривка в Сърбия стигне 1 метър?

За момента някои се движат пеша, облечени в летни дрехи, други с автобуси се опитват да стигнат до сръбско-унгарската граница, където ги очакват мошеници, които срещу 100 евро на човек им показват дупките в металната ограда, за да могат да минат.

Няколко хиляди ще бъдат принудени да презимуват при трудни условия в транзитните страни.ЕС вече им помага финансово, за да създадат центрове за приемане на бежанците, в очакване на пролетта, когато те ще продължат към Германия и скандинавските страни.

Алтернативните пътища

Едновременно с това, водачите на „керваните” търсят и алтернативни пътища, за да заобиколят сръбско-унгарската граница. Босненските власти се подготвят за навлизането на голям брой бежанци и имигранти, след информациите, че те може да променят маршрута си към страните от ЕС и да минат от Сърбия през Босна и Хърватска.

„Тъй като Унгария подсилва границата си с огради и стени, бежанците може да изберат нови маршрути през Босна, към източна Хърватска, близо до Карловац. От там Словения е на няколко километра, а тя е член на Шенген”, заяви министърът на сигурността на Босна Драган Мектич.

Сега бежанците бързат да успеят преди затварянето на граничните пунктове и преди застудяването.  В Идомени всекидневно пристигат хиляди, за да минат гръцко-македонската граница. Чрез мобилни телефони и GPS трафикантите ги информират за състоянието на маршрута, условията, с които ще се сблъскат, поведението на властите, евентуалните рискове, както и за уязвимите места по границата.

Категории: бежанци Солун Идомени сръбско-унгарска граница алтернативни маршрути Македония Босна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus