Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Солунски съседки в акция срещу изнасилвачите

03 Юни 2015 / 16:06:19  GRReporter
772 прочитания

Те се съюзиха, за да се борят с плакати и гневни съобщения срещу нагъл изнасилвач. Жени, живеещи в центъра на Солун, разлепиха плакати по стълбове и във входове на сгради в района около Камара, с които изпращат своето послание, че не се страхуват и непрекъснато бдят.

В текста, който подписват като „съседките“, те посочват скорошен случай, при който нагъл изнасилвач напада момиче в центъра на града. Инцидентът им дава повод да излязат и да кажат на жените да нарушат мълчанието си и да не се страхуват да говорят. От полицията не са потвърдили за подобен случай, тъй като при тях не е постъпила жалба, много често обаче жертвите на изнасилване или подобни нападения не се обръщат към властите, защото се страхуват да не бъдат заклеймени. «От погледа, пълен с омраза към жените, сексисткия смях, спокойствието, с което нарушават личното ни пространство, потисничеството на желанията ни, от дългогодишното „обучение“ в мъжество, до самото изнасилване, разпознаваме един общ път: изнасилвачите не са някакъв специален вид, а обикновени мъже.

Ние, жените, живеещи в центъра на Солун, избираме да не запушваме ушите си за виковете, които може да се чуят някоя вечер, на обяд или дори сутринта. Само нашата бдителност и солидарност могат да предотвратят подобни случаи», се казва в съобщението, съставено от „съседките“, и завършва: «Нашата толерантност е равна на нула. Търсим те».

 

 

Категории: изнасилвач солунски жени плакати борба солидарност бдителност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus