Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спад в туризма, ако няма споразумение с кредиторите

14 Юни 2015 / 15:06:47  GRReporter
958 прочитания

Гръцкият туризъм през този сезон, а съответно икономиката и работните места в цялост, са пряко заплашени от опасен „коктейл” от отрицателни параметри.

Ако не се постигне споразумение с партньорите, се удължава политическата несигурност в страната, което не само спира възходящото развитие на туристическите резервации от основните пазари, но и води до отмяна на много от тях. В същото време безпрепятственото настаняване на хиляди бежанци на известни острови в Егейско море и популярността, която темата придоби в чуждите медии, също предизвикаха вълна от анулирани резервации по тези места.

Забавянето на споразумението вече предизвика спад на печалбите от резервации от пазари като немския например. Заради това Съюзът на гръцките туристически фирми се съмнява в постигането на положителни резултати от гръцкия туризъм тази година, въпреки първоначалните очаквания за нов рекорд от 25 милиона туристи и приходи от 14 милиарда евро. Освен ако споразумението не бъде сключено веднага, не престане изтичането на резервации към съседни дестинации и ДДС не остане в рамки, подобни на конкурентите.

Успоредно с нарушаването на ритъма на резервациите се наблюдават разпръснати отмени на резервации от пазари като немския, хърватския, румънския, чешкия, както и малко намаляване на планираните полети към Гърция на някои чужди авиокомпании. Напоследък са масови отмените на резервации за някои егейски острови, които приемат най-голям брой бежанци. Например на Кос хотелите са загубили 2500 нощувки.  Най-голям дял от възходящото развитие на основните параметри на гръцкия туризъм се дължи на увеличаването на пристигащите в Атина, както и на Санторини и Миконос като разпознаваеми луксозни брандове на международния туристически пазар.

На натиск са подложени резервациите в сектора на стаите и апартаментите под наем, които в някои райони са намалели с 50%. И на фона на всичко това работят хиляди незаконни места за нощувки както в Атина, така и в провинцията. Те са огромен източник на укриване на данъци. Съюзът на гръцките туристически фирми  започна процедура за електронна проверка на незаконните места за настаняване.

Резултатите от тази проверка ще бъдат предадени на компетентните власти. Местните туристически организации също настояват за такива мерки. Например Федерацията на туристическите места за настаняване и фирмите за алтернативен туризъм на Епир изпрати до Министерството на икономиката, инфраструктурата, корабоплаването и туризма писмо, в което отбелязва, че  „по всички крайбрежни туристически места в префектурите Йонийско море, Превеза и Теспротия, и особено в Парга и Сивота, работят много незаконни места за настаняване, жилища и вили, без да имат съответния лиценз от Гръцката туристическа организация и без да плащат данъци”. Федерацията търси помощта на министерството за борба срещу тях в разгара на сезона.

Категории: туризъм резервации анулиране спад незаконни места за настаняване укриване на данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus