Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Спасяването на пасажерите на Norman Atlantic продължава само по въздуха

29 Декември 2014 / 11:12:19  GRReporter
1214 прочитания

345 от общо 478 е броят на спасените пасажери на ферибота „Norman Atlantic” до 11:32 в понеделник. В същото време италиански медии съобщиха, че пасажер на кораба от турски произход е заявил, че видял на борда му четирима мъртъвци. Информацията бе потвърдена официално по-късно от италианските власти.

Малко след обявяването на края на спасителните операции по евакуирането на пасажерите от ферибота „Norman Atlantic” опасенията, че броят на жертвите от бедствието ще нарасне в пъти се покачват. Те бяха породени от разликата между броя на спасените – 432 души и общия брой на намиращите се на борда на кораба – 478 души.

До момента остава неизяснено дали разминаването се дължи на закъснение в разпространението на информация от страна на италианските власти или на нещо друго.

Според тях в момента на ферибота се намират само членове на италианските военноморски сили, които проверяват всички помещения. По-рано корабът е бил напуснат и от неговия капитан.

Междувременно броят на жертвите от инцидента достигна до 8 души. Членове на италианската брегова охрана откриха още два трупа. Властите не изключват те и откритите по-рано днес други 4 трупа да принадлежат на нелегални имигранти.

Не е изключено откритите днес 4 жертви да са били нелегални имигранти, след като според гръцкия министър на корабоплаването Милтиадис Варвициотис преди отплаването на ферибота от Патра са били арестувани 9 души, които са се опитали да се качат на борда му без необходимите за това документи. Министърът не изключи вероятността на кораба да е имало нелегални пътници, но отказа да потвърди подобна информация.

Четири от седемте жертви са гръцки граждани, се твърди в публикация на електронното издание на италианския вестник „Ла република”. Засега няма коментар относно новината от гръцка страна.

В 15:15 гръцко време италианската брегова охрана съобщи, че от бедстващия ферибот са евакуирани всички  и на борда му се намират само капитанът и четирима членове на италианските военноморски сили. Час по-рано бе издадено официално съобщение, според което са били спасени 419 души, като в това число са и петимата загинали. Към момента италианските власти подготвят списъците с имената на евакуираните пасажери.

 


Поради лошите метеорологични условия в Адриатическо море спасителните операции се провеждат само по въздуха. Те се извършват от три гръцки и три италиански хеликоптера. Няколко часа след разпространението на видеоматериала на италианските власти, информационната служба на гръцката военна авиация представи видео от спасителните операции на гръцките хеликоптери.

Към бедстващия кораб пътуват корабът влекач „Йонион пелагос” и фрегатата „Наварино”. Фериботът продължава да е неуправляем след двата неуспешни опита да бъде изтеглен на буксир през изминалата нощ.

Сравнението на данните със списъка на регистрираните пасажери показва, че няма изчезнали пасажери. В същото време обаче има информации, че на ферибота е имало нелегални пътници, без до момента да е ясно какво се е случило с тях.

В изявленията си лекари, които са се качили на борда на бедстващия ферибот твърдят, че сред пасажерите няма ранени.

Междувременно на италианското пристанище Бари пристигна фериботът „Spirit of Piraeus”, на който бяха пренесени 49 от пасажерите на „Norman Atlantic”. Въпреки че италианските власти все още не са предоставили данните на спасените се смята, че около 100 от тях са гърци. Те се очаква да бъдат транспортирани в Гърция в следобедните часове с два военни самолета C-130 от Бари и Лечи.

По-рано днес българското министерство на външните работи съобщи, че още двама от българите – пасажери на ферибота са били спасени. Става дума за Р. Тодорова и С. Аргирова, които са били евакуирани на борда на малтийски кораб и откарани в болница.

Очаквайте продължение.

Категории: Горящ ферибот Norman Atlantic спасителни операции Гърция Италия евакуирани пасажери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus