Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Споразумение с кредиторите или GREXIT - това е въпросът

17 Юни 2015 / 16:06:56  GRReporter
979 прочитания

Управителят на Банката на Гърция Янис Стурнарас предупреди, че провалът на преговорите с кредиторите ще има тежки последствия за Гърция. Първо фалит, след това излизане от Еврозоната, а накрая и от самия Европейски съюз. “Това означава дълбока рецесия, драматичен спад в доходите, умножаване на броя на безработните и унищожаване на всичко, което е постигнала гръцката икономика за годините на членството в Европейския съюз”, заяви Янис Стурнарас при представянето на доклада за монетарното развитие на Гърция.
    В доклада се посочва, че от декември 2014 до април 2015 от трезорите на гръцките банки са изтекли депозити на стойност 29,4 милиарда евро. От тях само 4,4 милиарда евро са преведени по сметки в чуждестранни банки, други 5 милиарда са отишли в инвестиционни фондове, останалите 20 милиарда са изтеглени в брой и са останали в Гърция. В последните дни изтичането на влогове продължава като само в понеделник от банките са изтеглени 45 милиона евро, а във вторник близо 700 милиона евро.
    Банкови анализатори коментират, че процентът на изтеглените в брой пари е неестествено голям и се обяснява единствено със страха от последствията при евентуален срив между Гърция и кредиторите й. Според тях ситуацията е под контрол, и в миналото при голяма политическа нестабилност гръцките банки са преживявали подобни ситуации.
    “Проблемът с изтичането на влогове е проблем на доверието. Когато хората се опасяват, че ще загубят влоговете си, ги изтеглят и си ги слагат под дюшека, както казваме, в брой или чрез преводи ги изпращат в чужбина. Това се случи и през 2012, когато имахме два пъти един след друг избори с несигурен резултат, а и сега в последните месеци от ноември досега, когато излязоха твърде много милиарди от банките”, заяви за GRReporter аналозаторът от Ark Analytics Костис Лимбуридис. Според него ако утре гръцкото правителство излезе и каже: “Ще сключим споразумение с кредиторите и ще следваме програмата”, ще се възвърне доверието, че ще има икономическа стабилност в страната и много бързо влоговете ще се върнат в банките. “Един гражданин на Гърция няма никакво желание да държи парите си в друга страна и да се занимава да внася и изнася пари. Нито да ги държи в брой в скривалища и да се страхува, че ще го оберат. Проблемът не е в същността на банките, а в доверието към действията на правителството”, допълни Лимбуридис.
    За четвърти пореден ден продължи спадът на Атинската борса, чийто индекс падна под психологическата граница от 700 базови пункта и се установи на 693,45 базови пункта.

Категории: Гърция криза кредитори Банката на Гърция Янис Стурнарас изтичане на влогове GREXIT
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus