Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спорният закон за медиите бе гласуван в парламента

25 Октомври 2015 / 13:10:23  GRReporter
741 прочитания

Проектозаконът за телевизионните лицензи, предизвикал обявяването на стачка от страна на електронните медии, бе гласуван с мнозинство в парламента. В последния ден от неговото обсъждане в пленарна зала бяха разменени особено остри реплики.

Нова демокрация поиска поименно гласуване на общо 35 от членовете на закона.

С разширено мнозинство, тъй като освен управляващото мнозинство „за” гласуваха Демократичната коалиция и партията Потами, бяха подкрепени членове 11, 12, 14 и 16. С чл. 11 и 12 се уреждат въпроси, отнасящи се до процедурата и условията за обявяване на лицензите от Националния съвет за радио и телевизия. Чл. 14 се отнася до условията на отпусканите лицензи, а чл. 16 – до учредяването на акционерно дружество, свързано с националната телевизия ЕРТ.

Останалите членове от проектозакона бяха гласувани със 154 гласа на СИРИЗА и Независимите гърци, а при гласуването на чл. 21 бяха добавени и гласовете на партия Потами. Също така чл. 41 и 42 получиха по още един глас освен тези на управляващото мнозинство (на Катерина Марку от Потами).

По-конкретно резултатът при поименното гласуване бе следният:

  • Нова демокрация гласува «против» целия проектозакон
  • Златна зора гласува «против» проектозакона като цяло, и «въздържал се» по чл.  4, 12, 13 и 16.
  • Демократичната коалиция гласува «против» проектозакона като цяло, с изключение на чл. 11, 12, 14 и 16, по които гласува «за».
  • Комунистическата партия гласува «против» проектозакона като цяло, и «въздържал се» по чл.  16, 18, 21, 41, 42 и 43.
  • Партията Потами гласува «против» проектозакона като цяло, с изключение на чл. 11, 12, 14, 16 и 21, по които гласува «за». Депутатът Катерина Марку гласува «за» и по чл. 41 и 42.
  • Съюзът на центристите гласува «против» проектозакона като цяло, с изключение на чл. 2, 11 и 13.

Остър тон по време на дебатите

По време на заседанието в пленарна зала всички опозиционни партии са отправили остри критики към държавния министър Никос Папас. Според телевизия Mega, депутатите са посочили, че става въпрос за противоконституционни разпоредби, които нарушават и европейското законодателство. Те са нарекли министър Папас „свръхминистър” и „министър – медиен собственик” въз основа на разпоредбите, включени в проектозакона. Депутатите са споменали за нови „топли местенца”, които правителството подготвя в областта на средствата за масова информация, както и за режим на изнудване на съществуващите медии.

Сериозна е критиката и отвън, тъй като против спорния проектозакон се обяви и Европейската асоциация на собствениците на частни медии. Според тях разпоредбите в проектозакона са несъвместими с правото на Европейския съюз, и ограничават плурализма в областта на информирането що се отнася до частните медии.

Категории: проектозакон телевизионни лицензи медии ЕРТ парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus